Er wordt overal in Nederland veel nieuwe huizen en appartementen gebouwd om de groeiende bevolking te kunnen huizen, toch wordt het ook steeds populairder om oudere huizen zoals boerderijen helemaal op te knappen. Bij een nieuwbouw of een verbouwing/renovatie komt natuurlijk ontzettend veel bij kijken, van echte bouwwerkzaamheden tot de uiteindelijke inrichting. Een belangrijk punt van het interieur is de vloer, ga je voor tegels, voor PVC of toch voor een authentieke houten vloer? Een houten vloer is nog steeds erg populair in Nederland, het heeft ook een aantal voordelen. 

Warme sfeer

Een houten vloer is natuurlijk een natuurproduct en kan eigenlijk wel voor bijna elk soort interieur gebruikt worden, het past bijvoorbeeld perfect bij een gerenoveerde boerderij maar ook bij een moderne nieuwbouw komt het goed tot zijn recht. Een groot voordeel van een houten vloer is dat het direct een warme sfeer creëert, een heel belangrijk onderdeel van je interieur. 

Onderhouden en herstelbaar

Bij een huis wil je het liefste zo min mogelijk aan onderhoud en schoonmaken doen, houten vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en hebben ook relatief weinig onderhoud nodig. Stofzuigen en af en toe dweilen is vaak al voldoenden, ook wordt het aangeraden om af en toe een beetje zeep toe te voegen aan het water die speciaal gemaakt is voor de afwerking van de vloer. Om de kleur, warmte en glans van de vloer te behouden dien je periodiek de vloer te onderhouden met een speciale onderhoudsolie, polish of was. Na verloop van jaren zal de kleur vervagen, deze kun je terugkrijgen door met een schuurapparaat de bovenste laag eraf te halen. Het schuren kan ook nog eens helpen tegen krassen en putten die in de vloer zijn gekomen, bij andere soorten vloeren is dit natuurlijk niet mogelijk.

De combinatie met vloerverwarming

Hout neemt de warmte van de ruimte op en is daarom erg comfortabel, dat is ook de reden dat hout heel goed te combineren is met vloerverwarming. Vloerverwarming zorgt voor meer wooncomfort en een houten vloer draagt daar aan bij, buiten dat is het op deze manier ook nog eens energiebesparend. Vloerverwarming kan met veel soorten houten vloeren gecombineerd worden, echter geldt dit niet voor alle soorten hout. Neem contact op met een specialist om je hierover goed te laten informeren, bijvoorbeeld met Cibo Vloeren.