Weet jij wat een boomstamtafel is? Zo niet, kijk dan eens op de site van Epoxy Studio. Zij verkopen boomstamtafels met epoxy. Dat wil zeggen dat het een tafel is met de structuur van een boomstam met een laag epoxy omheen. Deze laag zorgt ervoor dat de structuur van het hout glans krijgt en het beschermt tegen krassen.
Hoe gebruik je epoxy?
Epoxy breng je aan met: een kwast, een roller of door het in een mal te gieten. Na het gebruiken van de kwasten en rollers, moet je ze weggooien. Ander gereedschap kun je schoonmaken met aceton of azijn. Voordat je gaat werken met epoxy is het verstandig om er een vuilniszak onder te leggen, dat is omdat een vuilniszak van polyethyleen gemaakt is en epoxy niet hecht op deze ondergrond. Wanneer je de hars en verharder samen heb gemengd, kan je het op je uitgekozen ondergrond smeren of gieten. Hardt het niet uit dan moet je de laag eraf halen en kan je opnieuw beginnen. Giet de epoxy in tot de gewenste laagdikte is bereikt. Laat de eerste laag eerst uitharden, voordat je aan de volgende laag begint.
Wat te doen als de epoxy niet uithardt
Epoxy pakt op bijna alle ondergronden, het pakt alleen niet (goed) op polyethyleen. Het kan dus aan je ondergrond liggen, dat de epoxy niet uithardt. Als je gebruik maakt van epoxy onder temperaturen van eenentwintig graden kan de uithardingstijd langer zijn dan gebruikelijk. Heb je epoxy gebruikt op een groot oppervlak en is de temperatuur onder de eenentwintig graden, dan kan het soms een tot twee dagen duren voordat het uitgehard is. Door de temperatuur van de kamer te verhogen met een kachel wordt het uithardingsproces versneld.
De meest gemaakte fouten tijdens het werken met epoxy
Het komt vaak voor dat de verkeerde mengverhoudingen worden gebruikt. De mengverhoudingen en manier van afmeten staan altijd vermeld op het etiket van de fles en in de handleiding. Voeg nooit meer of minder van de twee componenten toe, dat beïnvloed de epoxy. Als de epoxy op de juiste manier wordt gemengd zal deze altijd uitharden. De snelheid van het uitharden hangt ook af van de omgevingstemperatuur en aangebrachte laagdikte. Heb je een dikke laag aangebracht, dan duurt het uitharden langer dan een dunnere laag. Blijft de epoxy zacht of stroperig na de aangegeven uithardingstijd, dan zit er niks anders op dan de laag te verwijderen en het opnieuwe te proberen. Het verwijderen van de epoxy kan met een spatel of plamuurmes. Een tafel voor in je kantoor heeft meer tijd nodig om uit te harden dan een bijzettafel. Een veel voorkomende fout is dat de epoxy niet genoeg tijd krijgt om uit te harden.