Als je voor het eerst een aquarium koopt, zijn er een paar dingen essentieel om te hebben. Deze dingen zijn noodzakelijk om je aquarium schoon en goed te houden. Je wil immers niet dat je vissen ziek worden of komen te overlijden. Haal de volgende dingen zeker in huis voor in je aquarium. Het is een investering om ervoor te zorgen dat je aquarium zo gezond mogelijk blijft.

Een goede filter

Filtering is onmisbaar in een aquarium. Het water moet immers goed worden gereinigd om te voorkomen dat je vissen ziek worden en dat het aquarium ongezond wordt. Een goede filter haalt het zweefvuil uit het water en helpt met de bacteriologische reiniging. Natuurlijk moet je water ook altijd blijven verversen, een filter kan dit niet vervangen. Ook de filter moet regelmatig worden schoongemaakt. Door het water regelmatig te verversen en de filter vaak te verschonen, houd je je aquarium schoon. Het verversen van het water kan het beste een keer in de week worden ververst.

Warmte en licht voor het aquarium

Warmte is cruciaal voor de meeste visjes in je aquarium. De meeste vissen komen namelijk uit de tropen en hebben water nodig dat ongeveer 24 graden is. Dit kun je alleen bereiken door een verwarmer met thermostaat aan te schaffen. In een gemiddelde huiskamer is het namelijk maar 20 graden en dat is al aan de warme kant. Dit is te koud voor tropische vissen. Niet alleen warmte, ook licht is belangrijk om planten te laten groeien. Hiervoor is kunstmatig licht nodig aangezien direct zonlicht te sterk is. Koop dus goede aquariumverlichting.

Een laag bodemgrind

Het is belangrijk dat het aquarium een bodembedekking heeft die ervoor zorgt dat planten inwortelen en dat bacteriën een groot oppervlak hebben. Zorg ervoor dat de bodembedekking iets dikker is waar planten staan. Vaak betekent dit dat achterin het aquarium een iets dikkere laag ligt dan voorin. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de bodem van het aquarium schoon is. Als dit niet het geval is, kan er geen zuurstof in de bodem dringen waardoor vissen en planten doodgaan. Maak deze dus regelmatig schoon. Dit kan bijvoorbeeld met een bodemstofzuiger.

Benieuwd naar meer tips voor je aquarium? Lees ze op AquastoreXL!