scheiden en wonen
scheiden en wonen

 

Of je nu gehuwd of geregistreerd partners bent of niet, de gevolgen  van uit elkaar gaan zijn groot en dat geldt zeker voor de woonsituatie. Wat gebeurt er met onze koopwoning? Kan ik blijven wonen in ons huurhuis? Kan ik alvast een ander huis kopen? Allemaal vragen waarbij het verstandig is ze bij een (voorgenomen) scheiding tijdig onder ogen te zien om onvoorziene financiële gevolgen bij de afwikkeling van de scheiding te voorkomen.

Lees alles in het ebook Scheiden & Wonen van Van der Loeff advocaten.

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of ben je een geregistreerd partnerschap (GP) aangegaan, dan ben je beiden eigenaar van de woning. Oók als de woning op naam van één van de partners staat. Het huis kan ook gemeenschappelijk bezit zijn als je huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden hebt gesloten. De leveringsakte geeft hierover dan uitsluitsel. In dit geval zal de woning na de scheiding moeten worden verkocht, ófwel aan één van jullie ófwel aan een derde. Maar voor het zo ver is, is het van belang om afspraken te maken:

– Wie voldoet de lasten nadat de samenwoning is verbroken? Jullie blijven beiden aansprakelijk voor de eigenaarslasten, óók als je niet meer in de woning woont.

– Wie mag de woning voorlopig gebruiken? 

– Hoe bepaal je de waarde van de woning? 

– Op welke termijn wordt de woning te koop gezet en voor welke vraagprijs? En wat is de opleveringstermijn?

Ook als de woning op naam van één van de partners staat, kan de andere partner het recht krijgen om een beperkte periode de woning alleen te gebruiken. Dan moeten afspraken worden gemaakt of er wel of niet een gebruiksvergoeding betaald moet worden en zo ja, hoeveel. Realiseer je wel dat het gebruik van de woning door de fiscus kan worden gezien als partneralimentatie in natura (zie hierover verderop meer).als jullie een eigen woning bezitten en jullie gaan uit elkaar dan kunnen er verschillende problemen ontstaan. Van groot belang is wie de eigenaar is van de woning en wie de hypotheekrente betaalt: één van de partners, of allebei? En hoe zit het met de eigenwoningschuld, waarvoor sinds 1 januari 2013 nieuwe en strenge regels gelden?

Lees meer in het ebook. Win altijd advies in bij een echtscheidingsadvocaat of mediator.