De huizenmarkt in Nederland is voortdurend in beweging. Allerlei factoren bepalen of huizen duurder worden, juist goedkoper worden en wat woningeigenaren al dan niet met hun woning doen, zoals deze verbouwen of juist de woning te koop zetten. Wat zijn de belangrijkste recente veranderingen op de huizenmarkt?

Ondanks de coronacrisis blijven rentepercentages hypotheken laag

Ondanks de coronacrisis lijkt er op de huizenmarkt weinig te veranderen. De rentetarieven van woningen blijven laag, wat een Huis kopen in Zundert of andere plaatsen meer dan aantrekkelijk maakt. Zeker in vergelijking met huren is een huis kopen in Zundert een voordelige en winstgevende optie. Een huis kopen betekent kapitaal opbouwen. En dat doe je nog sneller als de hypotheekrentes, zoals nu het geval is, laag zijn.

De vraag is groter dan het aanbod

Nog steeds is de consumentenvraag naar woningen groter dan het actuele huizenaanbod. Dat geldt zeker in Noord- en Zuid-Holland, waar de huizenprijzen de afgelopen jaren dan ook flink gestegen zijn. Als woningeigenaar ben je voordeliger uit als je net buiten de drukte van de Randstad een woning koopt. Zo is een huis kopen in Zundert, dat relatief dicht bij Rotterdam ligt, financieel slimmer dan een woning aanschaffen in de stad Rotterdam zelf. Nog betaalbaarder worden de woningen als je plannen hebt om in Zeeland, Drenthe, Groningen of Friesland vastgoed te gaan kopen. en woning kopen in deze provincies is dan ook zeer aantrekkelijk.

Huizenverkoop is licht teruggelopen

In de afgelopen tweeënhalf jaar, sinds begin 2018, is het aantal verkochte huizen licht teruggelopen. Dat heeft met diverse factoren te maken. Zo zijn de huizenprijs momenteel relatief hoog en blijven deze nog oplopen. Dat is voor veel mensen een hindernis om een woning te gaan kopen. Maar ben je slim, dan is de stijgende woningprijs juist een reden om nú de stap te wagen en een woning te gaan kopen. Bij de gestegen huizenprijzen speelt natuurlijk ook het beperkte woningaanbod een rol, waardoor huizenbezitters de prijzen kunnen verhogen. Verder speelt een rol dat veel mensen die uit de crisis van 2008 kwamen, in de jaren 2017 en 2018 inmiddels een woning hadden gekocht. En ten slotte is de recente coronacrisis, sinds maart 2020, een factor van belang. Corona heeft geleid heeft tot een mindere verkoop van woningen, omdat zowel veel kopers als woningeigenaren voor de veilige optie kozen en op hun plek bleven zitten in afwachting van het verloop van de crisis.