Tegenwoordig zie je steeds meer zonnepanelen in het straatbeeld verschijnen. Het is dan ook een zeer effectieve manier om je huis te verduurzamen. Door middel van zonnepanelen wek je je eigen energie op en bespaar je makkelijk op je energiekosten. Maar voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, ben je natuurlijk benieuwd naar wat zonnepanelen kosten. Daarnaast is het ook belangrijk dat ze voldoende energie opleveren en uiteindelijk ook daadwerkelijk leiden tot het besparen van energie en geld. 

Hoe is de prijs van zonnepanelen opgebouwd?

Als je zonnepanelen aan wilt schaffen, dien je er rekening mee te houden dat je niet simpelweg betaald voor de aanschaf van de zonnepanelen zelf. Hier komt nog wat meer bij kijken. Doorgaans bestaat de prijs uit materiaalkosten, installatiekosten en servicekosten. Onder materiaalkosten vallen niet alleen de zonnepanelen zelf, maar hierbij moet je ook denken aan onder andere een omvormer en bekabeling. De installatiekosten zijn de laatste jaren steeds meer opgelopen omdat het steeds lastiger wordt om installatiemonteurs te vinden. Daarnaast betaal je ook voor een servicecontract. 

Op termijn je geld terugverdienen

De aanschaf van zonnepanelen is een grote investering en het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat je dit niet binnen één jaar terugverdiend hebt. Gemiddeld genomen kost het 7 jaar om je investering terug te verdienen, maar wanneer je dit afweegt tegen het feit dat zonnepanelen over het algemeen 25 jaar meegaan, betekent dit dat je nog 18 jaar kunt genieten van gratis eigen stroom. Daarnaast is het goed om te onthouden dat zonnepanelen ook meteen je woningwaarde verhogen, dus in zekere zin leveren ze meteen iets op. 

De prijzen in 2021

In de loop der tijd zijn de prijzen voor zonnepanelen flink gedaald, maar deze daling zet minder hard door dan voorheen. De verwachting is dan ook dat de prijzen voor 2021 niet veel zullen verschillen van de prijzen in 2020. Wat zonnepanelen kosten en hoeveel ze op gaan brengen, wordt bepaald door het aantal zonnepanelen dat je plaatst. Tegenwoordig ligt de prijs per Wattpiek (Wp) rond €1,58. Als je kiest voor 10 zonnepanelen met ieder een vermogen van 260 Wp, ligt het totale vermogen dus op 2600 Wp. De kosten voor de zonnepanelen zullen dan zo’n €4108,- bedragen. De verwachting is dat dit een jaarlijkse opbrengst van €570,- op zal leveren en dan kun je ook nog een BTW-teruggave krijgen.