Schrootafval bestaat vaak uit afgedankte of onbruikbare producten. Vroeger werd huishoudelijk schroot opgehaald door de ‘oud-ijzerboer’, een handelaar in oudijzer. Tegenwoordig zijn er meer manieren om schroot bij de juiste bedrijven te krijgen. We vertellen je graag meer over wat er bij deze bedrijven wordt gedaan met schrootafval

Schrootafval ophalen

Onder schroot verstaat men ferro, non-ferro, composieten en legeringen. Deze kun je eenvoudig kwijt in een container voor schrootafval, bijvoorbeeld van Renewi. Wanneer je jouw afvalinzameling door Renewi laat regelen, krijg jij de juiste container, wordt deze op tijd voor jou geleegd en weet je zeker dat jouw schrootafval op een duurzame manier verwerkt wordt. Vaak hebben bedrijven die veel schroot produceren een container voor schroot staan, zodat er goed gescheiden wordt. Beter scheiden zorgt er namelijk voor dat zij meer geld kunnen krijgen voor het schroot dat zij produceren. Dit zijn bedrijven zoals metaalverwerkers en sloperijen.

Wat valt onder schroot?

Ferro, non-ferro, composieten en legeringen zijn dus schroot. Afvalproducten die hieronder vallen, zijn ijzerhoudende metalen, gietijzer, koper <10%, vaten die vrij zijn van gevaarlijke stoffen, producten van meer dan 60% metaal, en RVS en aluminium. Deze producten kun je dus veilig bij het schroot gooien. Andere afvalproducten, zoals apparaten, gevaarlijk en chemisch afval, transformatoren en condensatoren, gasflessen en soortgelijke producten, verfblikken, stuivende of brandende stoffen, afvalstoffen die (reuk)problemen veroorzaken en (auto)banden, horen niet thuis tussen schroot. Deze producten gooi je dus niet in de schrootcontainer, omdat je anders het schroot kunt vervuilen of zelfs een gevaarlijke situatie kunt creëren voor de mensen die het schrootafval verwerken.

Wat er met schrootafval wordt gedaan

Schrootafval kun je een tweede leven geven, wanneer dit op de juiste manier gescheiden wordt. Bij Renewi wordt schroot gebruikt als grondstof voor hergebruik. Wel 96% van het schroot kan gebruikt worden als grondstof, waardoor er maar 4% overblijft voor grijze energie en residu. Door het scheiden van schrootafval in speciale containers is er 91% meer behoud van grondstoffen, ten opzichte van restafval en wordt er 1876 ton CO2 vermeden door Renewi. Wanneer je het schroot goed scheidt en laat inzamelen door een bedrijf zoals Renewi, draag je dus bij aan een beter milieu.