Dankzij de opwarming van de aarde is het steeds warmer gedurende het hele jaar. Een beregeningspomp zorgt ervoor dat je tuin hier minder onder lijdt.. Deze pomp maakt het mogelijk om bloemen en planten continu te besproeien. Een uitgebreid beregeningsplan is een kans om je bloemen en planten in leven te houden. Een beregeningspomp is hier dan ook een onderdeel van. Ook voor het boerenleven is beregening erg belangrijk. Akkers en weilanden zijn vaak enorm en je hebt geen andere keus dan de beregening te automatiseren. In dit artikel ga je iets meer informatie lezen over de beregeningspomp.
Waarvoor is het gemaakt
Een beregeningspomp is bedoeld om water uit een bron te halen om hier vervolgens een bepaalde waterdruk op toe te passen zodat dit naar sproeiers en sprinklers gestuurd kan worden. Het water naar een beregeningspomp kan uit de kraan komen maar ook uit de grond een sloot of meer. Een beregeningspomp is dus handig om voortdurend water op de juiste plek te krijgen op zo’n manier dat het de planten en bloemen gezond houdt. Het bespaart je veel lopen met tuinslangen en gieters. Door middel van een beregeningspomp kan jij andere dingen gaan doen zonder dat je de planten en bloemen in de steek laat.
De verkrijgbare types
Naast de verschillende merken die bestaan onder de beregeningspompen, zoals DAB, LEO en Pedrollo, zijn er ook soorten beregeningspompen. Zo heb je de beregeningspomp op brandstof die zonder stroom werkt. Ook is er de zelfaanzuigende beregeningspomp, welke zonder probleem ook luchtdelen kan verwijderen uit het water. Een centrifugale beregeningspomp werkt op centrifugale krachten, wat inhoudt dat het geen druk uitvoert maar via een motor het water verpompt. Een centrifugale beregeningspomp is niet-zelfaanzuigend en kan dus geen luchtdeeltjes verwerken.
De pomp in actie
Een beregeningspomp in actie is vooral erg nuttig tijdens de hete zomerdagen. Je hebt niet altijd de energie om buiten rond te lopen om je land te besproeien. Je zit dan misschien liever binnen in de koele aircolucht. Een beregeningspomp kan je gebruiken in combinatie met een compleet beregeningsplan waarbij je ook sprinklers en sproeiers gebruikt. De waterbron is niet van belang, zolang het een constante toevoer is van water. Wel maakt het type pomp uit voor de opvoerhoogte, pompcapaciteit en aanzuigdiepte. ‘S winters heb je te maken met lagere temperaturen en zal je ongetwijfeld de pomp moeten ontkoppelen. Dit is verstandig om de pomp niet te laten dichtvriezen.