Ben je van plan om binnenkort een pad aan te leggen in jouw tuin of op je erf? Dan is kiezen voor halfverharding helemaal geen slecht idee. Deze harde laag bestaat uit losse elementen en dat zorgt voor een verharding van de ondergrond. Wist jij dat halfverharding verkrijgbaar is in vele verschillende soorten? Om de keuze voor jou iets gemakkelijker te maken, gaan we in dit artikel in op de meest bekende soorten halfverharding.
Nobre Cal
Deze soort halfverharding zal misschien niet zo bekend klinken, maar is wel erg mooi. Nobre Cál is een 100% natuurlijke halfverharding gemaakt van fijnkorrelig breekmateriaal afkomstig uit kalkgesteente. Nobre Cál heeft een mooie natuurlijke kleur en gaat daarmee op in zijn natuurlijke omgeving. Daarnaast is het een zeer harde halfverharding, wat het pad voor fietsers en rolstoelgebruikers ook makkelijk begaanbaar maakt. Om die reden zie je Nobre Cál ook veel voorbij komen op paden van golfbanen.
Grind
Grind is een van de meest bekende soorten halfverharding. Grind bestaat uit stenen van klein formaat die los op het pad liggen. Dit betekent dat het niet verkleeft en dat je enkel een losse toplaag hebt. Grind is erg populair en dat komt voornamelijk door de mooie uitstraling. Daarnaast is dit materiaal ook voldoende hard om met auto’s overheen te rijden. Ook hoor je mensen die op grind wandelen meteen aankomen. Een nadeel van grind is dat de losse stenen het vrijwel onmogelijk maken om op te fietsen of overheen te rijden met een rolstoel, dus neem dat mee in je overweging.
Split
Split lijkt dan misschien wel op grind, deze stenen zijn niet rond, maar juist hoekig van vorm. Dat komt doordat split een steenslag is dat wordt gewonnen in steengroeven. Hier worden grote stukken rots afgebroken door middel van dynamiet bijvoorbeeld en die stukken rots worden vervolgens weer gebroken. De hoekige vorm zorgt ervoor dat split beter op zijn plaats blijft liggen dan grind. Hier wordt het split uitgehakt en krijgt het ook wel de naam: breuksteen. Split kan dan ook worden gezien als gespleten breuksteen.
Houtsnippers of boomschors
Tot slot worden ook boomschors of houtsnippers vaak als bodembedekker voor een pad gebruikt. Het voordeel van deze halfverharding is voornamelijk dat het erg mooi natuurlijk staat. Door een worteldoek te leggen onder de schors of snippers, wordt de groei van onkruid belemmerd. Het nadeel van deze halfverharding op paden is dat ze na verloop van tijd bijgevuld moeten worden. Boomschors en houtsnippers verteren namelijk na verloop van tijd. Welke halfverharding past het beste bij jouw klus?