De bladeren vallen van de bomen, de herfst is weer gekomen! Nu de nachten langzaamaan kouder worden en er meer regen valt, is het tijd om de tuin op te maken voor het naseizoen. Omdat in de winter de grond vaak te koud is voor tuinonderhoud, is de herfst het ideale seizoen om nog even de handen uit de mouwen te steken. Doe je dit nu, dan is de kans groot dat je tuin de winter goed doorkomt en in de lente een snellere start maakt. Dus zoek een gaatje in je agenda en ga aan de slag! In deze blog lees je wat jij kunt doen.
Grasmat
Een groene grasmat in de tuin wil iedereen. Het ziet er immers fraai en verzorgd uit. Maar om te zorgen dat je gazon er volgend jaar weer net zo netjes bij ligt, is het belangrijk om nu aan het werk te gaan. Zorg er daarom voor dat je het gazon zo veel mogelijk bladvrij houdt. Dit zorgt ervoor dat je grasmat voldoende licht en lucht krijgt waarmee je droge, bruine plekken en mos kunt voorkomen. Bladeren mogen wel in de borders blijven liggen, hier zorgen ze in de winter juist voor bescherming van de wortels.
Daarnaast is het verstandig om het gazon nog één keer, voor november, te maaien. In de winter is dit immers niet meer mogelijk. Maai het gras alleen niet te kort! Tot slot kun je nog gazonvoeding of speciale meststoffen voor de herfst op je gazon gebruiken. Dit bevordert een gezonde en stevige grasmat en beschermt tegen vorst.
Planten en verplanten
Het klinkt misschien wat vroeg, maar de herfst is het ideale moment om bloembollen voor het voorjaar te planten. Plant je bloembollen in de herfst, dan zullen de knoppen in de lente eerder verschijnen. Voordeel van de herfst is dat de grond nog lekker los (en vochtig) is. Dus ga aan de slag met de bloemperken, verwijder éénjarige planten en plant uiterlijk in oktober je nieuwe bloembollen. Dan zul je in de lente kunnen genieten van volle bloementuin.
Daarnaast kun je in de herfst nog prima de laatste planten verplanten. ‘Slapende’ planten met blote wortel en winterharde planten kun je nu namelijk nog verplaatsen. Vaste planten, bomen en struiken hebben in de herfst nog voldoende tijd en ruimte om nieuwe haarwortels te ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze in de lente sneller van start gaan. Daarnaast is de grond in de herfst lekker vochtig, dus je hoeft de planten niet te sproeien.
Snoeien
Heggen en heesters in je tuin? Dan is het raadzaam om in de herfst nog één keer te snoeien. Hiermee voorkom je verrotting door vochtafzetting en houd je de heggen en heesters in toom. In de winter kun je immers niet snoeien. Als er in herfst bladeren op de heg terecht komen, dan is het ook slim deze te verwijderen. Zo krijgt de heg voldoende zon en voorkom je lelijke, bruine plekken.
Opbergen
Planten in potten die niet goed tegen de kou kunnen, moeten uiteraard op tijd worden binnen gezet. Ook kwetsbare woonaccessoires die door de harde wind kunnen omvallen, kun je beter een plekje binnen geven. Kijk ook even goed naar je tuinmeubelen. Van welk materiaal zijn deze? Sommige materialen, zoals hout, kun je bijvoorbeeld beter overdekt opstellen. Maar als je de all-season-outdoor tuinmeubelen van ikwiltuinmeubelen hebt, dan kun je deze gerust buiten laten staan. Liggen er tuinkussens op je tuinmeubelen? Maak deze dan schoon en berg ze (droog!) op. Doe dit in een open tas of zak, zodat er voldoende zuurstof bij kan. Inklapbare tuinstoelen kun je eenvoudig opbergen in de garage.
Succes met het herfstklaar maken van jouw tuin!