Heb jij een vijver in de achtertuin? En ziet de vijver er nog helder en verzorgd uit? Als dat niet het geval is dan is dit artikel voor jou. Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw vijver altijd glashelder is. En dat zonder al teveel onderhoud.

Waarom wordt je vijver vies?

Allereerst moeten we duidelijk maken waarom je vijver überhaupt vies wordt. Er zijn meerdere potentiële oorzaken die hiervoor zorgen.

  • Te veel vissen;
  • Te weinig zuurstofplanten of afgestorven zuurstofplanten;
  • Geen filter of een slecht filter;
  • Te veel zonlicht;
  • Te weinig voedingsstoffen;
  • Te veel troep op de bodem.

Laten we eerlijk zijn: dit zijn een hoop verschillend oorzaken. Teveel om op te richtten in dit artikel. Daarom leg ik de focus op de bovenste drie. Dus laten we beginnen bij de gevolgen van de bovenste drie problemen

  • Het water van de vijver is niet helder;
  • Het water stinkt (naar riool);
  • Het water wordt telkens troebel.

Als dit bekent voorkomt dan zul je iets moeten gaan veranderen.

Te veel vissen in je vijver

Er is geen berekening die je kunt doen voor het uitrekenen of je vissen genoeg ruimte hebben. Je moet hier zelf een schatting voor maken. Het maken van een schatting blijft lastig. Je kunt advies vragen aan een vijver expert.

De beste manier om te kijken hoeveel vissen er in de vijver zitten, is tijdens het voeren. Als je het gevoel hebt dat het te druk is, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Dus vang een paar van je prachtige guppies en geef ze aan iemand die nog ruimte over heeft in zijn vijver.

Te weinig zuurstofplanten

Zuurstofplanten zorgen voor meer dan alleen het toevoegen van zuurstof. Ze zorgen er ook voor de plantjes, zoals algen, niet kunnen groeien. Deze planten hebben een onderlinge strijd voor de voedingsstoffen. 

Een klein beetje alg is geen probleem, maar er komt een bepaald punt dat de algen de vijver gaan overwoekeren. Op dit punt wil je niet komen, want dan wordt het een hoop werk om van al dag alg af te komen.

Daarnaast zorgen de planten ook voor het afbreken van de afvalstoffen van je vissen. Je wil dat deze stoffen zo goed mogelijk worden afgebroken, want de alinea hiervoor zagen we al dat te veel vissen zorgen voor een vieze vijver.

Geen filter of een slechte filter

Filters zijn eigenlijk onmisbaar als je een kristalheldere vijver wil. De filters werken nauw samen met de planten en vangen alle residu dat naar de bodem drijft op. Hierdoor is het dus ook mogelijk om iets meer vissen te hebben.

Je hebt filters in verschillende gradaties. Elk zijn voor verschillende formaten vijvers. Je wilt een filter die de vijver schoon houd en tegelijkertijd ervoor zorgt dat de voedingsstoffen in het water blijven. Trommelfilters zijn de moderne filters die ervoor zorgen dat je vijver in balans blijft. Als je een trommelfilter hebt dan is je vijver altijd in optima forma.