Larvae of the bed bug - Cimex lectularius - on the fur of one of its hosts, a bat. Scale : bug length ~ 3 mm Technical settings : - Focus stack of 22 images - Componon 28 mm f/4 at f/4 reversed on extension tubes

Werd jij vanochtend wakker met rode bultjes op je armen of benen en wordt je helemaal gek van de jeuk? Dan is het mogelijk dat je te maken hebt met bedwantsen beten. Bedwantsen slapen namelijk graag lekker warm bij je in bed en zuigen ‘s nachts bloed om hiervan te kunnen leven. Weet je nog niet zeker of je te maken hebt met bedwantsen maar vermoed je dit wel? Lees dan snel verder! Want op deze manier kun je een bedwantsenbeet herkennen in een vroeg stadium.

Een bedwantsenbeet herkennen

Een bedwants beet herkennen is niet eenvoudig. De beten van een bedwants zijn namelijk vergelijkbaar met een muggenbeet of vlooienbeet. Er is daarentegen één kenmerk waaraan je een bedwantsenbeet duidelijk kunt herkennen. De beten van een bedwants zitten vaak op een rijtje. Vooral op armen, benen en de nek zal je de beten vinden. De meeste bedwantsen bijten meer dan één keer. Hierdoor vind je ze dus vaak op een rij. Wordt de bedwants gestoord tijdens het nuttigen van zijn maaltijd doordat jij bijvoorbeeld aan het krabben bent? Dan zal de bedwants meerdere keren bijten op dezelfde plek. Dit kan lijken op een soort uitslag, maar zijn eigenlijk meerdere beten bij elkaar. Iedereen reageert bovendien anders op een bedwants. Zo kan iemand helemaal geen last krijgen van bedwantsen, maar zijn of haar partner kan daarbij wel onder de beten zitten.

Bedwantsenbeet of toch iets anders?

Het blijft lastig om er zeker van te zijn dat je wordt geterroriseerd door bedwantsen, omdat er meerdere insecten zijn die plekjes achterlaten op je huid. Daarnaast voel je een bedwantsenbeet pas na ongeveer een dag of zelfs na een paar dagen. Dit hangt af van je immuunsysteem. Je wordt er dus over het algemeen niet wakker van. Mocht je last hebben van jeukende bultjes op je lichaam, dan is het tijd om verder onderzoek te doen. Kijk in de naden van je matras en ga de muren op scheurtjes en kloven na. Hier liggen de beestjes maar al te graag op de loer, zodat ze ‘s nachts kunnen toeslaan. Overigens zullen ze zich niet iedere nacht bij je voegen, alleen als ze trek hebben in een lekker maaltijd.

Professionele hulp

Wanneer je een bedwantsenbeet in een vroeg stadium weet te herkennen is het belangrijk ook zo snel mogelijk contact op te nemen met een professional. Deze zal je binnen no-time van de vervelende parasieten af helpen zodat je weer onbezorgd je bed in kan stappen. Dat is wel zo prettig!