Voor veel mensen is het tegenwoordig belangrijk om een duurzame levensstijl door te trekken naar het huis. Wat kan je aan je huis aanpassen en verbeteren om jouw woning op een zo duurzaam mogelijk te laten zijn? Deze duurzame trend zie je terug in vele zaken. Denk bijvoorbeeld aan architecten die steeds meer nadenken over het gebruik van organische materialen of bijvoorbeeld een particulier die een erfenis investeert in een stel zonnepanelen in plaats van een nieuwe auto. Ook veganisme is een steeds populairder wordend dieet. We lijken steeds meer terug te grijpen op de energiebronnen die de aarde ons heeft gegeven.
Energie in huis
Er zijn verschillende zaken die veel energie kosten in en rondom je huishouden. Denk aan apparaten, de verwarming aanzetten, water verbruiken en je lampen laten branden. Een grote winst kun je dus al behalen door te weten welke apparaten het meeste energie kosten en of hier een gunstiger alternatief voor te bedenken is. Een oude TV kan bijvoorbeeld veel meer energie slurpen dan een nieuw model met LCD scherm. Het kan soms lonen om een A+ apparaat aan te schaffen. Let daarom goed op energie labels wanneer je nieuwe apparaten overweegt te kopen. Wanneer je weet welke apparaten de grootverbruikers zijn, zal je hier hoogstwaarschijnlijk ook slimmer en meer verantwoord mee omspringen.
Energie besparen
Energie besparen kan door middel van het letten op je apparaten en verbruik en je gedrag aan te passen. Echter is het ook zo dat een extra investering in je huis ook kan lonen. Heb je weleens gedacht aan het beter isoleren van je muren, dubbelglas nemen of bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen? Dit is eenmalig een grote investering, maar verschillende rekensommen (makkelijk terug te vinden op internet) laten je inzien dat je deze investering vaak snel terug verdiend. Zeker zonne energie opwekken met zonnepanelen is inmiddels een gangbare manier om op energie te besparen. Je bent immers niet of minder afhankelijk van het stroomnet.
Energie leveren aan het net
Daarnaast is het mogelijk om jouw zelf opgewekte energie terug te leveren aan het net. Salderen noem je dat. Kortgezegd houdt dat in dat je de energie die jouw panelen hebben opgewekt, mag wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Omdat je eigenlijk energie levert aan het stroomnet zou je dus je leverancier een factuur moeten sturen. Omdat dit wel heel ingewikkeld wordt heeft men dus de salderingsregeling bedacht, een manier waarop er in eerste instantie wordt verrekend met je eigen verbruikt. Heb je meer stroom opgewekt dan verbruikt? Dan ontvang je nog een additionele vergoeding per kilowattuur die jij extra hebt opgewekt.