Het beschikken over een koopwoning is tegenwoordig haast een luxe geworden. De huizenprijzen stoppen niet met stijgen en de woningnood evenzo. Dit geeft genoeg reden om je bestaande woning goed en grondig te onderhouden zodat je de WOZ waarde verhoogt. Bij slimme investeringen kan je dit verwezenlijken en in dit artikel lees je de stappen die hiervoor nodig zijn.

Binnen en buiten bezig

Je moet stil staan bij het feit dat een woning soms met grond komt, aldus de tuin. Zowel binnen als buiten vergen je aandacht. Binnen denkt men gauw aan de inrichting van de woon-, slaapkamer en keuken. Binnenmuren en isolatie moeten van top tot teen in orde zijn zodat je zo min mogelijk te lijden heeft onder stijgende energieprijzen. In sommige gevallen is het huis gewoon te groot voor het gezin die er woont doordat kinderen uit het huis zijn gegaan. Dan is het misschien fiscaal aantrekkelijker om te gaan verbouwen of gezelliger om de ruimte te gaan verhuren aan studenten. 

Wat te verbeteren aan de buitenmuren

Een huis wat op instorten staat is voor niemand interessant. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de structurele integriteit van de woning. Gevelreiniging en renovatie staan hierbij centraal. Toegetakelde buitenmuren sieren de bewoner niet, evenals de buurt. Met name in steden heb je ook te maken met uitlaatgassen en fabriek uitstoot die de gevel vies maken. Bij gevelreiniging kan gekozen worden voor stoomreiniging, chemische reiniging of stralen. Stoomreiniging is de meest milde oplossing, chemisch is beter tegen roest en hogedrukstralen verwijderen graffiti makkelijker. De voordelen van gevelreiniging zijn onbetwistbaar. Door de gevel te laten reinigen ziet deze er weer schoon uit en het stelt onderliggende schade en slijtage bloot. Ook stelt het de woning op de proef tegen hevige weersbuien en vochtigheid.

De tuin kan verwilderen

Een scherp afgewerkte tuin zorgt voor een waardevol grondstuk. Met een tuin die er mooi uitziet, kan de taxateur eerder een hoger prijskaartje plakken aan het hele perceel. Het klopt dat het veel werk kost om een tuin mooi te krijgen en houden. Daarom is het verstandig om een hovenier in dienst te nemen voor het grasmaaien, bladeren harken en de boomverzorging. Hoe groter de tuin hoe moeilijker het is om dit allemaal zelf te doen. Als het echt te veel tijd en geld gaat kosten qua onderhoud, dan zou je kunnen overwegen om een stuk tuin aan de buren over te dragen. Of kies ervoor om zelf tuingereedschap