Hoe lang gaat een wasmachine mee? Dit is lastig in te schatten, aangezien dit van veel factoren afhankelijk is. Zo spelen het merk en het aantal wasbeurten een belangrijke rol in de levensduur van een wasmachine.  

Welke factoren spelen een rol?

Als je de bekijkt hoe lang een wasmachine meegaat, zijn er veel verschillen. Merk en prijs zijn bijvoorbeeld van invloed op hoe lang een wasmachine meegaat. Een wasmachine van hogere kwaliteit gaat langer mee dan een wasmachine van lagere kwaliteit. Dit omdat er meer duurzamere (en duurdere) materialen worden gebruikt, zodat je langer met je wasmachine kunt wassen.

Hoe lang gaan wasmachines mee?

Dus hoe lang gaat de wasmachine mee? Een wasmachine kan gemiddeld zo’n 2.500 tot 3.000 wasbeurten draaien. Aan de hand van het aantal wasbeurten kun je de verwachte levensduur (in jaren) van bekende wasmachinemerken berekenen. De mate van gebruik heeft natuurlijk ook invloed op de levensduur van de wasmachine.

Niet alleen heeft het aantal wasbeurten, maar ook hoe vol de trommel bij elke wasbeurt heeft invloed op de levensduur. Ook de locatie waar de wasmachine wordt geplaatst, heeft ook invloed op de levensduur van de wasmachine. Machines in badkamers of andere vochtige ruimtes zijn gevoeliger voor problemen dan wasmachines in verwarmde bijkeukens of zolders.

Gemiddelde levensduur wasmachine verlengen

Hieronder hebben we nog enkele tips voor je.

· Draai niet onnodig veel wasbeurten met halve belading. Je kunt beter een wasje minder draaien en goed letten op de maximale capaciteit.

· Reinig de wasmachine regelmatig van binnen en van buiten. Draai af ent toe een heet programma met zuiveringszout. Deze ‘kookwas’ zal vet- en vuilresten en schimmels losweken en verwijderen.

· Controleer of de wasmachine nog waterpas staat. Indien dit niet het geval is, dan zal de machine tijdens het centrifugeren veel trillen en stuiteren. Dit kan beschadigingen veroorzaken. Vervang elke 5 jaar de waterafvoerslang. Zo voorkom je een verstopping en een slechte waterafvoer.