Als je een afgetrapte trap renoveert, dan kan dit een woning vlot een geheel nieuwe ambiance geven. Om de uitstraling van de bestaande trap op te frissen, kun je deze trap opnieuw (laten) stofferen en er zelfs voor kiezen de treden te vervangen. In dit artikel ontdek je echter de perfecte mogelijkheid van het gebruik van overzet traptreden.

De verschillende traprenovatie mogelijkheden 

Een trap heeft doorgaans veel te verduren. Dus is het veelal een kwestie van tijd voordat deze een grondige renovatie nodig heeft. Wanneer je besloten hebt zo’n trap te renoveren, dan zijn hier verschillende mogelijkheden voor.

De belangrijkste vraag is echter: welke stijl wil je jouw trap nu geven? Kies je voor een tijdloos en modern design? Of wil je liever een warme uitstraling? In al deze gevallen kunnen overzettreden van laminaat, PVC, vinyl of hout een perfecte oplossing zijn.

De verschillende soorten trapbekleding

Bij het renoveren van de trap in je woning is het van cruciaal belang om vooraf te bepalen welk type trapbekleding je hiervoor in gedachten hebt. Heb je een open trap, een spiltrap of een gesloten trap en welk materiaal is er gebruikt voor de huidige trap?

Trappen zijn vaak van hout, beton of steen gemaakt. Al deze factoren spelen uiteraard een rol bij het bepalen van de nieuwe trapbekleding. En je wilt natuurlijk ook met het volgende rekening houden:

Het onderhoud

PVC, vinyl en laminaat traptreden zijn een stuk gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan hout. Je hoeft in dit geval je trap enkel met een oplossing van milde zeep en water af te vegen. Gebruik daarnaast een zachte doek om stof, vuil en eventuele vlekken te verwijderen die je huisdieren of kinderen achterlaten.

Hout absorbeert bovendien gemakkelijk het schoonmaakmiddel dat je gebruikt, waardoor het kan barsten. Behandel houten traptreden daarom ongeveer eens per zes maanden goed met een geschikt schoonmaakmiddel voor een beter langdurig behoud van je houten trap.

De UV bescherming

Hout is gevoelig voor verkleuring bij blootstelling aan de zon. Dit leidt uiteindelijk tot een verkleuring van de treden en een dof uiterlijk in het algemeen. Kunststof loopvlakken zijn daarentegen immuun voor dergelijke verkleuring en degradatie.

Het oppervlak van laminaat, vinyl en PVC heeft bovendien een matte afwerking die elke slijtage afstoot en weerstaat. Dit maakt het een betrouwbaardere optie voor traptreden op de lange termijn. Het behoudt daarbij zijn oorspronkelijke uiterlijk ook langer dan houten treden. Naast hun geluidsdempende eigenschappen hebben PVC en vinyl bovendien een hoge antislipwaarde, waardoor jouw trap een stuk veiliger in gebruik wordt.

De esthetiek

Kunststof overzettreden zijn esthetisch gezien vaak aantrekkelijker dan de houten varianten. Het is op deze wijze ook makkelijker om meer flair aan je trap toe te voegen. Er is onder meer veel meer variatie in kleuren en patronen om jouw trap van de rest van je woning te onderscheiden.

De kosten

Vinyl, PVC en laminaat overzettreden zijn een veel betaalbaardere optie dan het gebruik van houten treden. Het vervangen van houten trapdelen kan immers een dure aangelegenheid zijn. Je kunt deze kunststof treden dan ook voor veel minder geld plaatsen, dan de kosten te dragen van het herinstalleren van echt houten treden.

Er bestaan echter ook speciale houten overzettreden die hier qua aanschafprijs tussenin zitten. Dat kan een goed alternatief zijn voor de huisbezitters die graag op een betaalbare manier een echt houten trap willen renoveren.

Het gemak

Als laatste melden we dat zelfs als ze versleten en beschadigd zijn, overzettreden eenvoudig door nieuwe vervangen kunnen worden. Daardoor blijft het onderliggende oppervlak goed beschermd. Ze kunnen daarnaast zeer nuttig zijn bij het versterken en beschermen van de onderliggende constructie.

Het vervangen van overzettreden is relatief eenvoudig en vereist geen herbouw van de trap, tenzij deze ernstig is aangetast. Het installeren van overzettreden over jouw treden zal zonder twijfel een investering in je trap zijn waar je nog jarenlang plezier aan beleeft.