Wanneer u van plan bent uw woning te verkopen is het belangrijk dat dit goed gebeurd. Het is belangrijk dat er een goede waardeschatting wordt gemaakt en dat de administratieve handelingen correct worden afgerond. In het complete koop -en verkoopproces kan een makelaar van belang zijn.

Verplichtingen

Bij het kopen of verkopen van een woning bent u niet verplicht een makelaar te nemen. U kunt er namelijk ook voor kiezen dit zelf te doen. Hierbij zou u zich echter wel zéér goed moeten voorbereiden. De vraag is of dit allemaal verstandig is. Er bestaat gelukkig ook een mogelijkheid de makelaar alleen bepaalde handelingen te laten verrichten. Op deze manier kunt u de koop of verkoop alsnog gedeeltelijk zelf uitvoeren.

Courtage

De makelaar verdient geld op basis van courtage. Dit is een percentage van het bedrag waarvoor u het huis koopt of verkoopt. Het percentage wordt in de meeste gevallen berekend over de prijs inclusief BTW. De tarieven van makelaars verschillen hierin.

Lokale makelaar

In de meeste gevallen is het verstandig een makelaar zo dicht mogelijk bij huis te zoeken. Woont u bijvoorbeeld in Rosmalen? Bezoek dan ook de makelaar in Rosmalen. Deze makelaar kent de omgeving en krijgt kopers én verkopers uit de omgeving over de vloer. Zodoende wordt uw woning mogelijk sneller verkocht.