De laatste jaren zie je steeds vaker in het straatbeeld: witte dakbedekking. Zwarte dakbedekking was altijd de norm, maar deze kleur gaat ook met enkele nadelen gepaard. Als je op een zomerse dag vol zon zwarte kleding draagt, krijg je het veel sneller warm dan wanneer je witte kleding draagt. Zwart absorbeert de warmte, terwijl wit het reflecteert. Zo werkt het ook op het dak. Stel dat er zwart bitumen dakbedekking is toegepast. Als de zon op een dak flink schijnt, kan dit zwarte materiaal temperaturen tot maar liefst 80 graden Celsius aantikken. Dat is niet mals. Op zomerse dagen wil je dit liever niet. Witte dakbedekking absorbeert minder warmte, wat leidt tot temperatuurdalingen van 5 graden Celsius of meer. Daarom is dit een interessante optie voor je dak.

Welke soort witte dakbedekking kies je?

Witte dakbedekking is in twee voorname varianten verkrijgbaar.Bekijk dakdekker in Putten voor meer mogelijkheden. Ten eerste is er witte bitumen dakbedekking. Bitumen is de meest toegepaste soort dakbedekking van dit moment. Als je aan dakbedekking denkt, denk je waarschijnlijk aan dit materiaal. Alhoewel bitumen voornamelijk in het zwart wordt toegepast, is witte bitumen ook een optie. Het materiaal wordt hierbij voorzien van een witte toplaag. Deze ultra witte kleur reflecteert het zonlicht en absorbeert minder warmte. Dit materiaal gaat lang mee en hoeft nauwelijks onderhouden te worden.

Een andere optie op het gebied van witte dakbedekking is witte kunststof dakbedekking. Voornamelijk PVC wordt gebruikt als bedekking van het dak. Net als bitumen wordt PVC meestal in het zwart toegepast, maar witte PVC dakbedekking is dus ook gewoon een optie. De combinatie van de kleur wit en PVC leidt tot een moderne look die zowel interessant is voor de woningen van particulieren als bedrijfspanden. Witte PVC dakbedekking gaat gemiddeld 15 tot 40 jaar mee. Dit materiaal kan zowel op platte als op hellende daken worden aangebracht.