Hoewel steeds meer mensen hun tuin vol tegelen, is het niet alleen beter voor het milieu als je wat groen terughaalt in je tuin, maar je hebt hier zelf ook baat bij. Van gras, bloemen, struiken en bomen is bewezen dat ze de stemming verbeteren. Iedereen wordt vrolijker van een fleurige tuin. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om de natuur terug te halen in je tuin én welke bomen je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Waarom hebben we meer natuur nodig?

Natuur is niet alleen mooi, maar ook ongelooflijk belangrijk.De insecten hebben het nodig om te overleven en een veilige thuisbasis te creëren. Hoewel insecten niet iedereens favoriet zijn, zijn ze wel een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Zowel door zelf opgegeten te worden als door de bestuiving van belangrijke planten en ons eigen voedsel. Bomen komen met een extra voordeel, namelijk dat ze op een natuurlijke manier beschutting bieden. Met een mooie boom heb je een natuurlijke schaduw in je tuin die ongelooflijk welkom is tijdens de hete zomers die tegenwoordig Nederland teisteren. Er zijn ongelooflijk veel boomsoorten, dus wat is de perfecte boomsoort voor jou? Dankzij dit artikel kun jij de beste sierbomen kopen die passen bij jouw tuin.

Elk jaar weer een reden voor de fruitboom

Allereerst de fruitboomsoorten. Fruitbomen dragen prima vrucht in Nederland, denk bijvoorbeeld aan appel- en perenbomen. Ook kersen en pruimen floreren in het Nederlandse klimaat. Dit betekent dat je niet alleen een huis biedt voor alle dieren en een natuurlijke schaduw hebt in de zomer, maar dat je elk jaar ook nog eens kunt genieten van een flinke fruitopbrengst. Hiermee maak je niet alleen jezelf gelukkig, maar ook de buren, je vrienden en familie. Eén boom kan namelijk flink veel vruchten dragen. Wat een heerlijke en fijne boomsoort.

Heel mooi, maar enkel voor de sier

De sierkers is ook een prachtige boomsoort. De sierkers komt in verschillende vormen, maar ze zijn allemaal voorzien van prachtige roze/witte bloesems die heerlijk zoet ruiken. Hoewel hier niet daadwerkelijk vruchten aan groeien, heb je dus wel een heerlijk geurende tuin met een prachtige kleur grond als de boom de bloesem eenmaal loslaat. De sierkers is een boom die in Japan hoog aanzien geniet. Elk jaar trekken mensen naar bepaalde plekken in Japan om van de bloei van de sierkersen te genieten. Daarvoor kun jij gewoon in de tuin blijven!

Hoge bomen vangen veel… kleur?

Een boom die flink hoog kan groeien als je hem niet genoeg snoeit, is de meidoorn. Ook de meidoorn komt in verschillende vormen, maar ze zijn voorzien van prachtige rood/roze bloemen wanneer ze in bloei staan. Dat is dus niet alleen flinke schaduw, maar ook een prachtig kleurenspel wanneer de zon erop schijnt. Een boom die je niet vaak in tuinen terugziet, maar er zeker een plekje verdient. Deze boom uit de rozenfamilie komt ook in struikvorm. Sommige meidoornen groeien ook vruchten. Deze kleine rode besjes kun je rauw en bereid eten.

Bevers in de tuin?!

Misschien wel de meest luxueuze boomsoort om in je tuin te plaatsen, is de beverboom. De naam van deze boom klinkt misschien niet zo netjes, dus kennen de meeste mensen deze boomsoort onder de naam magnolia. De magnolia wordt beverboom genoemd, omdat men vroeger dacht dat dit dé favoriete boom van bevers was om te eten. De magnolia groeit met prachtige bloemen in het voorjaar die je kunt plukken om vervolgens je interieur mee op te fleuren. Een geweldige boom om in je tuin te zetten.

De pracht aan de overkant van de oceaan

Een wat minder fleurige, maar toch prachtige boomsoort is de esdoorn. Ook de esdoorn komt in verschillende vormen en maten. Sommige esdoornbomen kun je zelfs tappen om van heerlijke esdoornsiroop te kunnen genieten. Niet voor niks is dit dé nationale boom van Canada. De esdoorn geeft prachtige schaduw en genoeg ruimte om eronder te zitten. Mooi toch? Hoe voordelig bomen zijn. Ze zijn het zeker waard om eens naar te kijken. Hoewel het een flinke klus kan zijn om een boom te laten plaatsen en te zorgen dat deze tot een gezonde, grote boom groeit, is het een investering die je doet voor de toekomst. Over twee decennia heb je namelijk al een prachtige grote boom die iedereen van verse zuurstof voorziet. Heerlijk.