De lente staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je tuin en het houtwerk daarbinnen een opfrisbeurt te geven. Een van de beste manieren om je houten tuinmeubelen, schuttingen, en pergola’s te beschermen en mooier te maken, is door ze te behandelen met beits. In dit artikel ontdek je wat beits precies is, de voordelen ervan, de verschillende soorten beits die beschikbaar zijn en hoe je beits het beste kunt aanbrengen voor een langdurig en mooi resultaat. Veel leesplezier!

Wat is beits eigenlijk?

Beits is een beschermende en vaak kleurveranderende behandeling voor hout. In tegenstelling tot verf, trekt beits in het hout waardoor de natuurlijke textuur zichtbaar blijft. Houtbeits kan ook wel worden gezien als een soort verf dat in het hout trekt. Het beschermt het hout in de tuin van binnen uit. Het werkt vochtregulerend en brengt pigmenten aan die beschermen tegen de zon. Er is ontzettend veel keus in beits. Er zijn verschillende merken op de markt, ieder met andere eigenschappen. Het aantal jaren dat de beits mee gaat, de mate van bescherming, hechting enzovoorts zijn allemaal afhankelijk van het type en merk dat u koopt. Laten we dieper ingaan op de voordelen van houtbeits:

De voordelen op een rij

Houtbeits is voor zowel binnen als buiten een ontzettend populaire keuze, en dat vinden wij niet gek. Lees zelf maar:

Bescherming tegen de elementen: Houtbeits dringt diep in het hout door en vormt een beschermende laag die het hout beschermt tegen vocht en weersinvloeden. Dit is vooral belangrijk voor hout dat buiten wordt gebruikt, omdat het beschermt tegen regen, sneeuw en extreme temperaturen.

Behoud van houttextuur: Beits is vaak transparant of semi-transparant, waardoor de natuurlijke textuur en het patroon van het hout zichtbaar blijven. Dit benadrukt de natuurlijke schoonheid van het hout, in tegenstelling tot verf, die de textuur bedekt.

•  Preventie van schimmel en houtrot: Door het hout te beschermen tegen vocht, helpt beits ook bij het voorkomen van schimmel en houtrot, wat de levensduur van het hout verlengt.

•  Gebruiksgemak: Houtbeits is over het algemeen makkelijk aan te brengen en vereist niet altijd een grondlaag, afhankelijk van het type beits en het hout. Dit maakt het een toegankelijke optie voor zowel professionals als doe-het-zelvers.

•  Diverse afwerkingsopties: Beitsen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, van transparant tot dekkend, waardoor je het uiterlijk van het hout naar wens kunt aanpassen.

•  Duurzaamheid: Goed aangebrachte beits kan voor een langdurige afwerking zorgen, waardoor de frequentie van onderhoud en heraanbrengen wordt verminderd.

•  Waterafstotende eigenschappen: Sommige beitsen bevatten waterafstotende ingrediënten die helpen om het hout droog te houden, wat extra bescherming biedt tegen vocht en de elementen.

•  Ademend: Beits laat het hout “ademen”, wat betekent dat het vocht dat in het hout gevangen zit kan ontsnappen. Dit helpt om barsten en kromtrekken te voorkomen.

Welke soorten beits zijn er?

Houtbeits is verkrijgbaar in verschillende soorten, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen, geschikt voor diverse houtsoorten en toepassingen. Transparante beits bijvoorbeeld is volledig doorzichtig, waardoor de natuurlijke schoonheid en textuur van het hout volledig zichtbaar blijven. Deze soort beits biedt de minste UV-bescherming, maar is ideaal voor het benadrukken van de natuurlijke houtnerf en wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige houtsoorten. Dekkende beits daarentegen lijkt op verf en is bijna volledig ondoorzichtig. Het biedt de beste bescherming tegen UV-stralen en weersinvloeden en is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Deze beits is geschikt voor ouder hout of hout dat beschadigd is of oneffenheden heeft.

Beits aanbrengen: stap voor stap

Nu je alles weet over houtbeits, gaan we naar de laatste stap. Het aanbrengen van beits op houten elementen in je tuin is eenvoudig, maar dan moet je wel dit stappenplan volgen:

  1. Voorbereiding: Reinig het hout en schuur het licht op om een schoon, glad oppervlak te creëren. Verwijder al het stof.
  2. Beitskeuze: Kies de juiste beits voor je houtsoort en het gewenste resultaat.
  3. Aanbrengen: Breng de beits aan met een kwast, roller of verfspuit. Werk in lange stroken, parallel aan de houtnerf.
  4. Drogen: Laat de beits intrekken en drogen volgens de instructies op de verpakking.
  5. Extra lagen: Indien nodig, breng extra lagen aan voor diepere kleuring of extra bescherming, met droogtijd tussen de lagen.
  6. Afronden: Laat het hout volledig drogen voordat het gebruikt wordt en onderhoud het regelmatig voor langdurige bescherming.