Is jouw interieur toe aan een flinke opknapbeurt? Of wil je groots gaan verbouwen? Dan is het natuurlijk belangrijk om jezelf en het huis goed voor te bereiden. Hoewel je waarschijnlijk niet kunt wachten om het uiteindelijke resultaat te zien, is het vrijwel niemands hobby om te verbouwen. Zeker bij een grootschalige verbouwing zal er veel in je alledaagse leven veranderen. Gelukkig beschik je in de weken voor de verbouwing over voldoende tijd om jezelf goed voor te bereiden. Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat de make-over zo soepeltjes mogelijk verloopt? Hieronder geven wij enkele praktische tips. 

Denk oplossingsgericht 

Bij grootschalige verbouwingen zal het alledaagse leven waarschijnlijk enkele dagen tot weken op zijn kop staan. Zeker wanneer belangrijke ruimtes zoals de keuken verbouwd zullen worden. Houd er dan ook rekening mee dat je tijdelijk niet kunt koken. Denk alvast in oplossingen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdelijk voor een makkelijke maaltijd bestellen bij Butlon.com te kiezen? Of is het misschien slim om een tweedehands magnetron of oven op de kop te tikken en zo kant-en-klare maaltijden te bereiden? Door slimme keuzes te maken, zal je merken dat je die paar dagen zonder keuken gemakkelijk kunt volhouden. 

Maak een duidelijke planning 

Maak voor jezelf een duidelijke planning. Schrijf zorgvuldig op wat er gedaan moet worden en hoe lang de klusjesmannen hierover denken te doen. Bedenk natuurlijk wel dat een beetje flexibiliteit nodig gaat zijn. Soms lopen klussen nou eenmaal onverhoopt uit. Toch kan je door voor jezelf een planning te maken wat meer rust in je hoofd creëren. Schrijf tevens dingen op die je snel zou vergeten. Bijvoorbeeld: wat eten we vanavond? Zo hoef je hier tijdens de verbouwing of make-over niet meer bij stil te staan en bespaar je jezelf een hoop onnodige extra stress. 

Schakel extra hulp in 

Vele handen maken licht werk. En dat geldt zeker voor een verbouwing of make-over. Schakel daarom indien mogelijk wat extra hulp in. Wees niet bang, dit hoeven geen vakmensen te zijn. Vraag gerust eens rond in je omgeving of er iemand is die wil helpen bij het verrichten van kleine (opruim)klusjes. Dat scheelt niet alleen heel veel extra werk, maar geeft ook nog een klein beetje extra gezelligheid in deze drukke dagen. 

Let wel op dat je niet teveel mensen inschakelt. Zo loop je immers het risico dat mensen elkaar voor de voeten gaan lopen. Zeker als er eigenlijk te weinig werk voor zoveel mankrachten is. 

Vind je het lastig om extra (gratis) hulp in te schakelen? Bedank deze personen dan op je eigen manier. Dit hoeft echt geen honderden euro’s te kosten. Ze trakteren op een lekker etentje is vaak al genoeg. Doe dit wel pas als de gehele verbouwing of make-over is afgerond. Zo weet je zeker dat je rustig kunt genieten en dat er plaats voor iedereen is. Even gemakkelijk online eten bestellen en vervolgens met z’n allen genieten van het eindresultaat. Iets mooiers bestaat bijna niet.