Leren banken zijn al jaren een trend op het gebied van interieur. Een leren bank heeft het ook vaak zwaar te verduren: een bank wordt de hele dag door belast en blootgesteld aan transparantie en huidvetten. Een leren bank moet je daarom ook goed onderhouden. Het zou immers zonde zijn als je leren bank zo stuk is en vervangen moet worden. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je leren bank lang mee gaat? Homeworks geeft je vier tips, zodat je ervoor kan zorgen dat je leren bank langer mee gaat.

Vermijd warmte
Leer kan niet tegen warmte, omdat de oppervlakte-eigenschappen van leer beschadigen door warmte. De oppervlakte-eigenschappen zorgen ervoor dat het leer niet stuk gaat en als het warm wordt, kan het juist wel stuk gaan. Je kunt daarom het beste om een leren bank niet te plaatsen in de buurt van een warmtebron. Een afstand van minimaal 30 centimeter tussen de bank en de warmtebron wordt aangeraden.

Zonlicht vermijden
Leer kan absoluut niet tegen zonlicht: Leer gaat hierdoor verkleuren. Probeer daarom te voorkomen dat je leren bank in de zon staat. In de zomermaanden is dit vaak onmogelijk, maar probeer toch de hoeveelheid zonlicht te minimaliseren.

Gebruik geen schoonmaakmiddelen
Leer kan niet zo goed tegen schoonmaakmiddelen. Alle soorten schoonmaakmiddelen, zoals oplosmiddel, schoonmaakmiddel en chemische producten, beschadigen het oppervlakte van het leer. Ook stoom reinigen kan slecht zijn voor de leren bank. Maak daarom de bank schoon met een droge doek en eventueel met een speciaal schoonmaakmiddel voor leer.

Geen huisdieren op de bank
Veel mensen laten hun huisdier op de bank zitten, maar bij een leren bank is dit niet verstandig. De nagels en het speeksel kunnen het leer langzaam aantasten. In speeksel zit bijvoorbeeld zuur en zuur tast de beschermende laag van leer aan.