Het verkopen van een huis is altijd een uitdaging, maar een woning die nog in verbouwing is, maakt het nog ingewikkelder. Of je nu te maken hebt met onverwachte financiële problemen of je situatie plotseling is veranderd, het verkopen van een klushuis roept veel vragen op. Hoe zullen potentiële kopers reageren op een woning die nog niet ‘af’ is? Wat zijn de belastingtechnische gevolgen? En is het verstandig om een opkoper in te schakelen? In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over de verkoop van je woning, zelfs midden in een verbouwing.
Waarom overwegen huiseigenaren om te verkopen tijdens een verbouwing?
Er zijn verschillende redenen waarom huiseigenaren ervoor kiezen hun woning te verkopen tijdens een verbouwing. Financiële druk of onverwachte kosten kunnen het moeilijk maken om de verbouwing voort te zetten. Daarnaast kan een verandering in de persoonlijke of professionele situatie ook een rol spelen. Soms besluiten huiseigenaren zelfs om het verkoopproces te starten wanneer ze beseffen dat de verbouwing niet het gewenste resultaat zal opleveren, of wanneer ze een aantrekkelijk bod ontvangen voordat de verbouwing is afgerond.
Voor- en nadelen van verkopen tijdens een verbouwing: kluswoning of bouwval?
Wat je reden ook is om te verkopen, het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. Of je nu een klushuis of bouwval verkoopt, het proces heeft zowel voordelen als risico’s. Hier gaan we dieper in op wat je kunt verwachten.
Voordelen
De belangrijkste voordelen van het verkopen van je woning tijdens een verbouwing zijn onder andere:
- Zekerheid
Verbouwen brengt veel onzekerheid met zich mee, en je weet niet wanneer de verbouwing klaar zal zijn. Door nu te verkopen, krijg je wat meer zekerheid terug.
- Besparen op verbouwingskosten
Als het niet meer lukt om de verbouwing te financieren, of je wilt de verbouwingskosten liever voor iets anders gebruiken, kan verkoop nu helpen om deze kosten te stoppen.
- Financiële flexibiliteit
Bij onvoorziene financiële problemen kan een vroege verkoop enige verlichting bieden door gebonden kapitaal vrij te maken.
Nadelen
De meest voor de hand liggende nadelen:
- Perceptie potentiële kopers
Kopers zijn terughoudend of vrezen voor verborgen gebreken bij het kopen van een huis dat verbouwd wordt. Een professionele opkoper kijkt daar wellicht wel doorheen. Dit is iets om rekening mee te houden.
- Lagere verkoopprijs
Over het algemeen brengen huizen die volledig gerenoveerd en instapklaar zijn meer op dan huizen die nog in verbouwing zijn. Uiteraard komt dat mede door de verbouwingskosten die er nog te maken zijn. In de praktijk zijn huizen die half verbouwd zijn, slechter te verkopen dan een woning die nog geheel gerenoveerd moet worden. Dit komt doordat banken vaak geen half afgebouwde huizen willen financieren en de meeste particulieren niet zitten te wachten op een bouwval.
- Complexiteit onderhandelingen
Er kunnen aanvullende onderhandelingspunten naar voren komen, zoals wie verantwoordelijk is voor het voltooien van lopende werkzaamheden. Maar ook of er garanties kunnen worden gegeven op deels afgerond werk. Maak duidelijke afspraken met elkaar.
Hoe zit het met de overdrachtsbelasting en andere fiscale aspecten?
Overdrachtsbelasting is iets wat de koper van een woning betaalt. Momenteel bedraagt dit 2% voor particulieren die de woning zelf gaan bewonen, of 10,4% als de koper het pand niet gaat bewonen. Voor starters tussen de 18 en 35 jaar is er een eenmalige vrijstelling, waardoor zij onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.
Verkoop je je klushuis binnen 6 maanden na aankoop? Dan kun je de overdrachtsbelasting terugvragen. Meer informatie hierover vind je op Belastingdienst.nl.
Naast de overdrachtsbelasting zijn er andere fiscale zaken om rekening mee te houden, zoals aftrekposten voor hypotheekrente of bepaalde financieringskosten. De winst uit de verkoop van je woning is in Nederland doorgaans onbelast. Heb je vragen over de overdrachtsbelasting of andere fiscale aspecten? Schakel bij twijfel altijd een opkoper of belastingadviseur in. Ook voor vragen over een bouwval kun je professionele hulp inschakelen.
Is het verstandig om een opkoper in te schakelen?
Wil je je woning snel verkopen? Dan kan een opkoper een goede keuze zijn, omdat je sneller van je woning af kunt komen. Bovendien zijn opkopers vaak beter in staat de waarde van een woning die nog verbouwd wordt in te schatten, wat hen kan helpen om een eerlijke prijs te bieden, zelfs als er nog werk aan de winkel is. Zoons Vastgoed koopt woningen op die gerenoveerd worden. Wij bieden een snelle en eerlijke oplossing, zelfs wanneer uw woning nog in verbouwing is. Waar traditionele makelaars vaak trager werken, zorgt Zoons Vastgoed voor een vlotte en professionele aanpak, met de juiste expertise om u snel verder te helpen.