Laurier is een bekende plant en kruid. Je vindt de bladeren veel terug in verschillende gerechten, met name uit de Italiaanse keuken. Een laurierplant herken je aan zijn bladeren, deze zijn doorgaans niet langer dan vijf centimeter en hebben een structuur dat lijkt op leer. Zomers groeien er tussen de steel en de bladeren witte bloemetjes die eenmaal uitgebloeid veranderen in zwarte besjes.

Het nut van laurier

Laurier is veelzijdig toepasbaar. Zoals gezegd vind je het vaak terug in de (Italiaanse) keuken. De bladeren worden meestal gedroogd alvorens deze worden gebruikt. Je vindt ze vervolgens terug in bijvoorbeeld soepen, sauzen of stoofpotten. Een laurierblad geeft een licht bittere smaak af die volgens velen een extra dimensie geeft aan een gerecht. Die licht bittere smaak is goed terug te vinden in laurierdrop, hierin komt de smaak van laurier erg goed naar voren. Wanneer laurierbladeren worden gebruikt in een recept, worden deze meestal niet opgegeten. De bladeren worden voor het opdienen uit het gerecht gehaald, dit komt omdat de bladeren vrij hard blijven en slechts worden toegepast voor de smaak.

Laurier is naast een bekende smaakmaker ook een relatief bekend medicijn. Het heeft een medicinale werking voor met name de luchtwegen. Laurier wordt vaak gebruikt door mensen die willen stoppen met roken. Het zorgt ervoor dat de drang naar een sigaret sterk verminderd wordt. Voorts verlicht het de bijwerkingen die optreden als gevolg van nicotinegebrek. Je zult veel mensen die pogen te stoppen met roken dan ook laurierdrop zien eten. Ook wordt gezegd dat laurier helpt tegen depressiviteit, griep en kiespijn. Hier komt goed naar voren hoe veelzijdig laurier in feite is.

Het verzorgen van een laurierplant

De verzorging van een laurierplant is (gelukkig) geen hogere wiskunde. Het is belangrijk om de plant genoeg water te geven, bij voorkeur regenwater. Tijdens warmere periodes kun je de plant overvloedig water geven. De laurier is altijd groen, dus ook in de winter. Winterhard is een laurierplant echter niet per definitie. Zeer lichte winters zal de laurier buiten overleven, maar bij enige kans op nachtvorst kan hij het best naar binnen. Wanneer de kans op nachtvorst weer minimaal is kan de laurier weer naar buiten, dit is vaak eind mei. Plaats hem vervolgens op een plek in de volle zon en geef hem dagelijks water. Verpotten is de laurier geen fan van, doe dit pas om de drie tot vijf jaar, bij voorkeur in februari of maart. De zuurgraad (pH) waarin de laurier het liefst staat is tussen de 6,5 en 7.

Kortom

De laurier is een veelzijdige plant die veel wordt gebruikt in gerechten. Voorts heeft de plant een medicinale werking, onder andere voor mensen die willen stoppen met roken. Het verzorgen van een laurierplant is niet lastig, de plant is wintergroen, maar niet winterhard. Wanneer er goed voor het plantje wordt gezorgd, is het een leuke aanvulling op tuin en keuken.