Iedereen houdt van slapen. Dat is ook begrijpelijk, omdat slapen heel erg gezond is voor je. Een mens heeft slaap nodig voor heel erg veel verschillende dingen zonder slaap. Als je niet genoeg slaapt of als je helemaal niet slaapt kan dit drastische gevolgen hebben. De gevolgen kunnen voor een dag vervelend zijn of als je op de langer termijn niet goed slaapt kan je drastischere gevolgen krijgen. Slaap is dus enorm belangrijk voor je. Het is niet erg als je een nacht in de week het lekker laat maakt, omdat je een feestje hebt of iets anders waardoor je later wilt opblijven. Probeer er wel altijd voor te zorgen dat je een slaapritme de rest van de week aanhoudt, want als je een slaapritme hebt rust je het beste uit. Als je doordeweeks om 9 uur opstaat probeer dat dan ook in het weekend aan te houden en als je doordeweeks om 11 uur naar bed gaat probeer dit dan ook in het weekend aan te houden. Als je dit doet dan haal je het meest uit je nachten en dat is precies wat je wilt. Laat je slaap ook niet verpest worden door hard geluid of te fel licht. Als slaapt met oordopjes of met een slaapmasker heb je hier geen last van, waardoor je ongestoord je nachtrust kan voltooien. Als je de laatste tijd toch last hebt van slecht slapen of misschien zelfs niet slapen, dan heb ik wat tips voor jou, maar als eerst ga ik het hebben over de gevolgen van te weinig slapen.

De gevolgen van weinig slaap

Weinig slapen voor een langere periode brengt veel gevolgen met zich mee. Er zijn gevolgen op korte termijn dus bijvoorbeeld als je voor een nacht slecht hebt geslapen. Er zijn ook gevolgen op de lange termijn dat is voor als je echt voor een langere periode weinig slaapt of zelfs niet slaapt. Een aantal gevolgen op de korte termijn is dat je de dag nadat je slecht hebt geslapen je heel erg veel honger hebt de hele tijd. Dit komt doordat je lichaam energie nodig heeft om goed te functioneren. Als je lichaam die energie niet van slapen heeft gekregen dan moet je lichaam de energie ergens anders vandaan halen. Dat is dus waarom je veel honger hebt als je te weinig slaapt. Een ander gevolg is dat jij je minder goed kan concentreren. Dit komt natuurlijk ook omdat je te weinig energie hebt door het gebrek aan slaap. Op de lange termijn zijn de gevolgen wat vervelender en gevaarlijker. Als je voor 10 dagen niet hebt geslapen kan je er zelfs aan doodgaan. Andere gevolgen op de lange termijn is dat je huid sneller verouderd dat je sneller ziek wordt en dat je diabetes kan krijgen. Het diabetes krijgen heeft weer te maken met dat je hongerig bent en dan eerder geneigd bent om ongezonde dingen te eten.

Oplossingen voor slaapgebrek

Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Ik ga het eerst hebben over de simpele oplossingen. Een paar oplossingen had ik al opgenomen, namelijk dat als je last hebt van geluid of van te fel licht als je wilt gaan slapen dat je dan oordopjes en een slaapmasker moet aanschaffen. Een andere oplossing is dat je een enorm comfortabel bed koopt met een wollen dekbed. Een wollen dekbed kan je aanschaffen bij betternights.nl