Een lekkage in huis kan erg vervelend zijn. Waterschade is iets wat er vaak bij komt kijken en het is een best grote taak om je huis weer schoon te krijgen en de gevolgschade te regelen. Denk je dat je een lekkage hebt? Lees dan verder om erachter te komen wat je in zo’n geval kunt doen!
Hoe herken ik een lekkage?
Een lekkage merk je vaak te laat op. Je kunt een lekkage herkennen aan vocht-en schimmelplekken, afbrokkelend stucwerk, muffe geurtjes en houtrot. In een eerder stadium van een lekkage kun je een lek ook herkennen aan bijvoorbeeld een hoge waterrekening. In het geval van een lek van een leiding, loopt het water continu weg. Zo verbruik je veel meer water dan normaal.
Hoe ontstaat een lekkage?
Lekkages kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms komt het door slechte voegen en kitnaden of verstopte dakgoten en de andere keer komt het door een verstopping of slijtage door weersinvloeden. Hoe een lekkage ook ontstaat, het belangrijkste om deze ellende te voorkomen is: regelmatig onderhoud.
Wat kan ik zelf doen in het geval van een lekkage?
Al heb je er zelf niet veel verstand van, iedereen kan iets doen in het geval van een lekkage. Het eerste en belangrijkste wat je zelf kunt doen is het water uitschakelen. Ga op zoek naar de stopkraan in de meterkast, keuken of badkamer en zorg ervoor dat er geen water meer vrij komt.
Probeer nadat je hoofdkraan hebt uitgeschakeld, de bron van de lekkage te identificeren. Een lekkage kan vele bronnen hebben en er achter komen waar het vandaan komt, is daarom ook nog best lastig. Water kan vanuit andere plaatsen in je huis komen dan dat je zou denken, zoals een slecht afgekitte douche, een lekkend bad of zelfs een lek in een naburig pand.