klus klaren door zelf te klussenklus klaren door zelf te klussen

Zelf klussen is helemaal hot en happening! Bouwmarkten en woonprogramma’s spelen hier graag op in door leuke zelfmaakideeën aan te leveren. In het VTWonen TV-programma ‘’Zelf aan de Slag’’ worden bewoners bijvoorbeeld uitgedaagd om met behulp van een opgesteld doe-het-zelf plan zelf aan de slag te gaan met hun woning. Kan jouw woning ook wel een opknapbeurt gebruiken? Pak dan het benodigde gereedschap in de hand. Die vind je bij speciaalshops als Engelbert Strauss maar ook bij de Action bijvoorbeeld hebben ze tegenwoordig allerlei gereedschap. Pak vervolgens een van de onderstaande – speciaal door ons geselecteerde – stappenplannen erbij en klaar zelf die
klus!

#1 Een eigen salontafel maken

In ieder interieur mag een salontafel niet ontbreken. Met het onderstaande stappenplan maak je helemaal zelf een salontafel van houten pallets. Een echte stoere eyecatcher die perfect past bij een industrieel interieur.

Benodigdheden:
● een boormachine
● een handzaag
● een rolmaat
● 1x vurenhouten pallet met afmetingen 12x62x94 cm
● 2x zwenkwiel
● 2x bokwiel
● 1x plank steigerhout
● spaanplaatschroeven
● schuurpapier met korrel 280

Aan de slag:
Zaag de steigerhouten plank in twee planken van ieder 94 cm. Schroef deze twee planken vervolgens met de spaanplaatschroeven op de onderkant van de houten pallet. Om het onbehandelde hout glad te maken, kun je deze het beste even lichtjes schuren. Ter bescherming van het hout kun je er nog voor kiezen om het hout te behandelen met lak. De laatste stap is om de wielen onder de houten pallet te bevestigen. Houd hierbij rekening dat de zwenkwielen aan de ene kant van de tafel zijn bevestigd en de bokwielen aan de andere kant. Heb jij dit klusje geklaard?

#2 Een eigen plantenbak maken

Niet alleen een industrieel interieur is erg populair, ook de botanische trend – zoals we die in 2015 al volop zagen – zien we nu in interieurs veelvuldig terug. Een leuk zelfmaakidee dat helemaal bij de botanische interieurtrend past, is deze plantenbak.

Benodigdheden:
● een boormachine
● een decoupeerzaag
● een rolmaat
● schuurpapier met korrel 280
● spaanplaatschroeven met afmetingen 3,5 x 20 mm
● 1x plank steigerhout
● 2x terracotta potje

Aan de slag:
Begin met het zagen van de steigerhouten plank in twee planken van ieder 50 cm en twee planken van ieder 25 cm. Pak vervolgens één van de planken van 50 cm en teken hierop twee cirkels van 11 cm. Boor vervolgens aan de binnenkant van beide cirkels, dicht tegen de rand, een gat wat groot genoeg is voor de zaag van de decoupeerzaag. Nu kun je met de decoupeerzaag de twee cirkels uitzagen. Schuur de gaten glad en schroef de twee planken van 25 cm tegen de kop van de 50 cm plank aan. Schroef tot slot tussen deze U-vorm de plank met gaten. De potjes erin en ook deze klus heb je geklaard!