aanhanger beladen

Als je over de openbare weg gaat rijden met een aanhangwagen, dan moet je goed letten op het correct beladen van de aanhanger. Ga direct door met lezen om meer te weten over de zaken waar je op moet letten bij het beladen van een aanhangwagen.

De inhoud van de aanhanger

Ga je een aanhanger beladen, let dan voornamelijk op de inhoud. Hierbij maakt het niet uit of je een geremde of een ongeremde aanhanger hebt, let altijd op het laadvermogen en op het eigen gewicht. De inhoud van de lading mag maximaal 4 meter hoog zijn. Daarnaast mag de lading niet meer uitsteken dan 1 meter zonder lange lading bord.

Het gewicht van de lading

Op moment van het beladen van een aanhanger dien je ook te letten op het gewicht. Je gaat hierbij een gemiddeld gewicht moeten berekenen aangezien het niet eenvoudig is om exact te weten wat het gewicht is van al je spullen.

Neerzetten van de lading

Bij het beladen van een aanhanger moet je ook letten op het neerzetten van de lading. Gaat het om zware spullen, plaats deze dan aan de onderkant bovenop de assen om te voorkomen dat de aanhangwagen gaat kantelen. Als het gaat om een grotere lading kan je beter kiezen voor een evenredige verdeling.

Afdekken van de lading

Zet de lading goed vast met spanbanden en zorg voor het afdekken van de lading door middel van een afdeknet. Zo blijven je spullen beter beschermd tegen diefstal en de verschillende weersomstandigheden.

Let op de kogeldruk voor de aanhanger

Ook de kogeldruk voor de aanhanger is van cruciaal belang als je de aanhanger gaat beladen. Je kunt hieronder nagaan wat de geschikte kogeldruk is voor de aanhanger op basis van het bruto laadvermogen.

Bruto laadvermogenKogeldruk
Tot 750 kg50 kg
751 – 1500 kg75 kg
1501 – 3000 kg100 kg
3001 – 3500 kg150 kg

Let bij het beladen van de aanhanger altijd goed op alle bovengenoemde zaken als je zeker wilt zijn dat je spullen veilig vervoerd worden.

Bron: Hapert.com