Er kan een tijd aankomen dat je een nieuw huis hebt gekocht. Maar je oude woning krijg je maar niet verkocht. Je hebt op elke website je huis te koop gezet. Makelaars ingeschakeld. Maar niks werkt. De beste oplossing is dan om je huis je verhuren. In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten wanneer je je woning wilt gaan verhuren.

Licht de juiste partijen in

Natuurlijk moet je diverse partijen inlichten dat je je woning gaat verhuren. Een aantal voorbeelden van deze partijen zijn de hypotheekbank en het VVE bestuur. Wanneer je niet aangeeft dat je je woning aan het verhuren bent kan dit grote gevolgen hebben voor je hypotheek. Deze kan namelijk opgeëist worden. De bank en VVE komen daarom ook eerst langs om te kijken of de woning wel verhuurd mag worden.

Heb je je nog niet aangemeld bij een VVE bestuur? Kies dan voor Centiss.

Regel alle juridische zaken

Wanneer je direct je woning verhuurd aan de verhuurder krijgt hij of zij alle verantwoordelijkheid. Maak daarom van te voren alle juridische zaken op orde. Volgens de huurwet mag je bijvoorbeeld de huur niet opzeggen als de huurder zich aan alle regels houdt. Je wilt dit bijvoorbeeld doen omdat er net iemand is die een beter bod heeft gedaan. Je moet dus wachten tot het huurcontract is afgelopen voordat je het weer gaat verhuren.

Stel een juist huurcontract op

Natuurlijk moet je een goed huurcontract opstellen met de huurder. Het contract moet ook wel echt voldoen aan alle wet- en regelgevingen. Zo kom je niet ineens in de problemen met de bank en alle andere partijen die erachter zijn gekomen dat het niet ‘legaal’ is verhuurd.

Maak de huurprijs niet te hoog

Je wilt natuurlijk niet dat je je woning niet kan verhuren omdat de prijs te hoog is. Let hier dus op. Er bestaat namelijk een maximale huurprijs die door de overheid is opgesteld zodat er niet wordt gechanteerd met verhuurders. Dit geldt alleen als je woning binnen de sociale sector valt. Valt deze binnen de vrije sector? Dan is er geen maximale huurprijs.