Heb jij plannen om binnenkort op zoek te gaan naar een eigen huis? Misschien wil je wel in een klein en rustig dorpje wonen, maar misschien heb je er altijd al van gedroomd om in een grote stad te wonen. Het wonen in een drukke stad heeft natuurlijk een aantal voordelen en nadelen. In deze blog zetten we deze voor- en nadelen voor je op een rijtje!

Voordelen

Een groot voordeel van wonen in de stad is het feit dat alles dichtbij is. Waar je in het dorp soms in de auto moet stappen om even een boodschapje te halen in de supermarkt, heb je in een stad alles op loopafstand. Van de supermarkt tot de terrasjes en van de winkels tot de tandarts, je hebt alles in de buurt. En wil je een keer wat verder reizen? Dan pak je gewoon het openbaar vervoer. Er is namelijk altijd wel een halte of station in de buurt. Zo hoef je niet met je auto door het drukke verkeer!

Ook de kans op een baan is veel groter in de stad. Er is simpelweg meer werkgelegenheid dan in een dorp, waardoor je baankansen worden verhoogd.

Ten slotte hoef je je in de stad nooit te vervelen. Er is van alles te doen en te beleven. Ben jij bijvoorbeeld gek op yoga en wil je je graag aanmelden bij een yogastudio in de buurt? In een dorp kan dit nog wel eens problemen opleveren, terwijl je in de stad keuze genoeg hebt!

Nadelen

Een van de duidelijkste nadelen van de stad is de drukte. Er zijn altijd mensen om je heen. Sommige mensen vinden dit hartstikke gezellig, terwijl anderen weer meer behoefte hebben aan privacy. Ook woon je in een stad vaak wat kleiner dan in een dorp. Er zijn veel meer kleine appartementjes te vinden waarvoor je flink wat huur moet neertellen. Het voordeel hiervan is wel weer dat je energiekosten waarschijnlijk lager uitvallen. Je hebt immers minder oppervlakte om warm te stoken in de winter. Een ander nadeel van het wonen in de stad is de veiligheid. Door druk verkeer en criminaliteit kan het in de stad soms minder veilig zijn. Maar natuurlijk kan er in een dorp net zo goed een ongeluk gebeuren!

Ook staan in grote steden winkels, horecagelegenheden en woningen gewoon bij elkaar. Als je lekker even in stilte wil ontspannen of een boek wil lezen, kan dit dus worden verhinderd door geluidsoverlast van de horeca. Om deze geluidsoverlast te verminderen kun je bijvoorbeeld wel kiezen voor een voorzetraam van geluidswerend materiaal.

Tot slot is er in de stad minder groen aanwezig en is de CO2-uitstoot hoger. Lekker hardlopen in een natuurgebied of een rustige lange wandeling op zondagmorgen zit er dus helaas niet in!