Slaap je acht uur per nacht en word je nog steeds moe wakker? Dan ben je zeker niet alleen! Soms krijg je wel genoeg slaap, maar kom je overdag nog steeds niet verder. Je hebt dan het gevoel dat je niet uitgerust ontwaken bent uit je slaap, waar je de rest van de dag last van kunt hebben. Als je ’s avonds uiteindelijk weer in bed ligt hoop je dat je de volgende dag wel uitgerust wakker. Maar hoe doe je dat eigenlijk het beste? Deze 3 tips kunnen je helpen je gezonder te voelen, energieker te zijn en meer van de dag te genieten.

Tip 1: Zorg dat je kamer niet te donker is

 Je wilt natuurlijk niet dat al het licht van buiten op je schijnt als je lekker in bed ligt. Maar als je wekker afgaat en je hebt de kamer helemaal donker gemaakt, kan dat ook tegen je werken. Je lichaam denkt dat het nog midden in de nacht is en wil terecht weer gaan slapen. Zorg daarom voor een beetje licht in de kamer, bijvoorbeeld door plissé gordijnen op te hangen of lichtere jaloezieën op te hangen. Op deze manier is jouw kamer ’s avonds donker genoeg om in te slapen en zal het ’s ochtends een stuk lichter zijn omdat er toch wat licht naar binnen kan vallen. Hierdoor wordt je op een meer natuurlijke manier wakker. 

Tip 2: Zorg voor voldoende slaap per nacht

Zorg voor voldoende slaap. Onderzoekers zeggen dat je per nacht zeven tot negen uur slaap nodig hebt, maar dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Hoe kom je erachter hoeveel slaap je nodig hebt? Ga elke dag 15 minuten eerder naar bed tot je volledig uitgerust wakker wordt. Dit is je nieuwe bedtijd. In de zomer kan het zo zijn dat het nog de licht is in je kamer om op tijd naar bed te gaan. Denk er dan eens over na om rolgordijnen voor de ramen te plaatsen die voldoende verduisteren en ’s ochtends makkelijk te openen zijn om voldoende daglicht binnen te laten. 

Tip 3: Ga niet te lang snoozen

We weten dat je bed zo warm en zacht is dat je er niet aan toe bent het te verlaten. Toch is het beter als je wel direct uit bed stapt. Tijdens de tijd die je nodig hebt om weer in slaap te vallen, schakelt je slaapstand weer. Je wekker zorgt ervoor dat dit iedere keer onderbroken wordt als jij blijft liggen snoozen. Hierdoor word jij, ondanks dat je goed geslapen hebt, tot gebroken je bed uit. Dat is natuurlijk zonde!