Wil jij graag een anemoonvis kopen voor in je zoutwater aquarium? Dan moet je een aantal dingen weten. Het is een erg leuk visje en natuurlijk bekend van de de Disney film Finding Nemo. Maar er zijn nog veel meer soorten anemoonvissen dan alleen de Clownsvis, Percula of Ocellaris. Anemoonvissen zijn te herkennen aan de oranje-rood achtige strepen, gecombineerd met witte strepen. Gemiddeld worden ze vier tot zes centimeter groot en ongeveer drie tot zes jaar oud.
Feitjes over anemoonvissen
Er zijn 28 soorten anemoonvissen, maar niet elke soort kan in een aquarium gehouden worden. Anemoonvissen komen in de natuur vooral voor in de Indische en Stille Oceaan, in de Rode Zee en in de Great Barrier Reef. Anemoonvissen hebben hun naam natuurlijk te danken aan de anemonen. Ze leven namelijk in mutuale symbiose met een anemoon. De ontlasting van de anemoon is voeding voor de vis en andersom. Dit is namelijk een bron van eiwitten voor zowel de anemoon als voor de anemoonvis. Anemonen zijn tegen andere vissen giftig, behalve tegen de anemoonvis. Die heeft namelijk een soort slijmlaag om zich heen, waardoor de vis immuun is tegen het gif van een anemoonvis. Hierdoor kan de vis schuilen in de anemoon waardoor deze beschermd is tegen bedreigingen.
Anemoonvissen houden in een aquarium
WIl je graag een anemoonvis in je aquarium, maar heb je geen anemonen? Wees niet getreurd, dat kan alsnog. Je hebt dan wel koralen nodig, omdat ze voldoende plek nodig hebben om in te schuilen. Anemoonvissen leven graag met zijn tweeën en het is dan ook niet verstandig om ze met meer dan twee in een aquarium te houden. Ze zijn namelijk erg territoriaal naar hun eigen soort toe. Dat kan voor vervelende situaties in het aquarium zorgen. Qua voeding zijn anemoonvissen weer helemaal niet moeilijk. Ze eten namelijk graag mysis, artemia en vlokvoer.
Het geslacht van de anemoonvis
Als anemoonvissen geboren worden, zijn het allemaal mannetjes. Zodra ze in een koppeltje leven, ontwikkelt de dominantste zich tot het vrouwtje. Deze legt de eitjes. In een aquarium komt het niet vaak voor dat een koppeltje eitjes legt. Als dat wel gebeurt, dan komen er vaak maar weinig van uit. Dit komt omdat er in het aquarium te weinig voedsel aanwezig is om de eitjes mee in leven te houden. Een andere reden is dat de eitjes snel opgegeten worden door andere vissen in het aquarium.