Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun bad te vervangen voor een douche. Er lijkt een ware trend gaande waarbij steeds meer baden verdwijnen uit de badkamers. Denk jij er ook over na om je bad te verwijderen? In deze blog bespreken we de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor het plaatsen van een douche in plaats van een bad.

Ruimte besparen

Bad eruit, douche erin, veel mensen kiezen ervoor met als reden dat het veel ruimte bespaart. Badkuipen nemen doorgaans veel meer vloeroppervlak in beslag dan douchecabines en deze extra ruimte kan een wereld van verschil maken in de functionaliteit en het comfort van je badkamer.

In kleinere badkamers, waar elke centimeter telt, kan de beslissing om het bad te verwijderen en een douche te installeren een ware transformatie teweegbrengen. Hierdoor ontstaat niet alleen meer open vloerruimte, maar ook een gevoel van luchtigheid en ruimtelijkheid. Dit is vooral belangrijk als je badkamer eerder beklemmend aanvoelde. Het resultaat kan een veel aangenamere en ruimere omgeving zijn om je dagelijkse routine uit te voeren.

Maar zelfs in grotere badkamers kan de ruimtebesparing door het vervangen van het bad niet worden onderschat. De extra ruimte die vrijkomt, kan worden benut voor andere belangrijke badkamerbenodigdheden, zoals een grotere wastafel, extra opbergruimte of misschien een dubbele douche. Hierdoor wordt de badkamer niet alleen functioneler, maar ook aantrekkelijker als ontspanningsruimte.

Energie- en waterbesparing

Een andere reden om je bad te verwijderen uit de badkamer is energie- en waterbesparing. Een douche verbruikt over het algemeen veel minder water dan een bad (tenzij je natuurlijk heel lang onder de douche staat). Als je wilt letten op je water- en energierekening en je kosten wilt verlagen, is het vervangen van je bad door een douche een stap in de goede richting. Er zijn tegenwoordig zelfs speciale moderne douchekoppen die zijn ontworpen om efficiënt water te gebruiken zonder op het comfort in te leveren. 

Een douche is toegankelijker

Douchen in bad, voor sommige mensen geen probleem, maar voor andere mensen kan het een echte belemmering zijn. Heb je een douche en een bad, dan is er geen probleem. Moet je kiezen tussen beide, dan is het misschien slimmer om voor een douche te kiezen als je het als een belemmering ziet om in bad te douchen. Een douche is een veel toegankelijker optie, vooral voor oudere mensen of mensen met mobiliteitsproblemen. Het betreden en verlaten van een bad kan dan zelfs lastig en gevaarlijk zijn, terwijl een inloopdouche of een cabine met een lage drempel veel gemakkelijker toegankelijk is. Hierdoor is de badkamer veiliger voor alle gezinsleden en is het ook bestand voor de toekomst.

Het is makkelijker te onderhouden

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een douche ten opzichte van een bad is dat het schoonmaken van douchewanden en tegels vaak minder tijdrovend is dan het grondig schrobben van een badkuip. Het gladde oppervlak van tegels en glas maakt het gemakkelijker om vuil en zeepresten weg te spoelen met een douchekop of een vochtige doek. Hierdoor kun je de klus sneller klaren en heb je meer tijd voor andere activiteiten.

Een ander voordeel is dat het schoonmaken van een douchecabine doorgaans minder inspanning vergt. In tegenstelling tot een bad hoef je jezelf niet voorover te buigen om alle hoeken en kieren te bereiken. Dit vermindert de fysieke belasting tijdens het schoonmaken, wat vooral voor mensen met rugproblemen of mobiliteitsproblemen een belangrijke overweging kan zijn.

Sommige mensen vinden het mooier

Dan de laatste reden om het bad te vervangen voor een douche: je kunt een douche simpelweg mooier vinden. Een goed ontworpen douchecabine kan een eigentijdse en luxe uitstraling aan je badkamer geven. Er zijn veel verschillende soorten douchecabines verkrijgbaar, waardoor er altijd wel iets verkrijgbaar is wat je mooi vindt.