Wanneer je je zitkamer gaat indelen, is er veel om rekening mee te houden; wat wordt je stijl, hoeveel ruimte heb je, wordt de ruimte vaak gebruikt, en nog veel meer. Maar een belangrijk aspect van de zitkamer is natuurlijk welke meubels je er nodig hebt. Dat is dan ook waar we in dit artikel even de aandacht aan gaan besteden: welke zitmeubels mogen er bij jou thuis nou écht niet ontbreken?

Stijl: wat past bij jou?

Voor we ook maar een meubel kunnen aanschaffen, is het zaak dat je weet welke stijl het beste bij je past. Hier kan je achter komen door folders, brochures, of websites als www.intenswonen.nl te bezoeken en te kijken naar wat ze allemaal zoal voor stijlen hebben. Aan de hand hiervan kan je uitzoeken wat er het beste bij je past.

De populairste stijlen zijn modern, industrieel, landelijk en vintage. Enkele kenmerken van modern zijn hoogglans, design, luxe materialen, zwart en/of wit als basiskleuren, soms afgewerkt met opvallende kleuren als rood, geel of blauw. Industrieel daarentegen herken je vaak aan robuuste vormen, natuurlijke materialen zoals hout, metaal en leer en aarde-achtige kleuren, zoals bruin, grijs of zwart.

Verder hebben we nog de landelijke stijl. Landelijk is gekenmerkt met een “ouderwets” ogende uitstraling, zachte kleuren, houten elementen en een rustige basiskleur, zoals wit, beige, lichtgrijs of taupe. Tot slot hebben we vintage zitmeubelen; deze zijn te herkennen aan de jaren 60 à 70 uitstraling, zachte materialen als hout, linnen en leer, en “oubollige” kleuren als delfts-blauw, okergeel of oudroze.

Bank: de opvulling van de ruimte

Nu je weet welke stijl bij jouw zitkamer past, kunnen we aan de meubels beginnen.

Belangrijk is om eerst te beginnen met het uitkiezen van de bank. Deze neemt per slot van rekening de meeste ruimte in en bepaalt bovendien de sfeer en stijl van het interieur. Bij het aanschaffen van een bank zijn er enkele aspecten om rekening mee te houden. Ten eerste is natuurlijk dat deze bij de stijl past die jij in je huis wil; vaak is de bank een van de eerste blikvangers van een kamer, dus deze hoort echt goed aan te sluiten bij de gewenste uitstraling.

Ten tweede is het zaak om te bepalen wat je doel is met de bank. Wil je er graag het liefst knus in je eentje of met z’n tweetjes op zitten? Een smalle, extra zachte bank is dan ideaal. Wil je dat de hele familie er op kwijt kan, dan is een hoekbank te overwegen. Moet er ook op geslapen kunnen worden, zorg dan voor een diep zitgedeelte.

Stoelen: alleen zitten voor hapjes of ook dineren?

Sommigen hebben de zit- en eethoek gescheiden, maar er zijn ook genoeg mensen die dit in één ruimte hebben. Zorg er in dit geval voor dat je genoeg ruimte hebt voor een eettafel en eettafelstoelen. Ook de tafel is vaak een centraal oogpunt in een kamer, dus deze moet ook goed voldoen aan de kenmerken die jij in je stijl wil hebben. De eetkamerstoelen horen goed te blenden met het ontwerp, dus het is aan te raden deze als set te kopen.

Wil je een salontafel, bijvoorbeeld om hapjes en drankjes op te kunnen zetten, zorg dan dat deze niet te veel ruimte inneemt, en dat je vanaf nagenoeg elke zitgelegenheid te bereiken is. Als zitkamerstoelen kan je, afhankelijk van de stijl en ruimte, verschillende soorten kiezen: armstoelen, fauteuils, eetkamerstoelen, armstoelen, kuipstoelen, side chairs, buisstoelen of zelfs school- of spijlenstoelen.

Poefen en krukken: extra zitplek

Tot slot zijn er nog twee soorten zitmeubelen die je aan je zitkamer toe kan voegen, al zijn deze meer optioneel. We hebben het hierbij over poefen, hockers en (bar)krukken. Poefen en hockers kunnen een erg huiselijke, warme sfeer uitstralen en bieden extra zitruimte (of een plek om de voetjes even lekker op te laten rusten) en kan je vaak matchend kopen met de bank.

Barkrukken worden vaak gebruikt als je een open keuken met bar hebt. Normale krukken zijn erg geschikt als je niet veel ruimte hebt, maar wel meer zitgelegenheid wil creëren. Kleine krukjes kunnen bijvoorbeeld ideaal zijn voor kinderen. Handig aan krukjes is ook dat je ze ook nog makkelijk op kan bergen, mochten ze in de weg staan.