Je kan als particulier erg enthousiast zijn als het komt tot bouwen. Het schikt je of het schikt je totaal niet. Desalniettemin, leidingdetectie is essentieel en een onmisbaar onderdeel bij nieuwbouwprojecten of renovaties. Het leggen van leidingen heeft elk pand nodig. Leidingen voorzien huishoudens van gas en water. Zeker in 2021, waar de gasprijzen erg hoog zijn, is het een leiding waar veel geld door stroomt. Hier kort een paar dingen over om het gevaar van bouwen zonder leidingdetectie aan te duiden.

Financiële en gerechtelijke schade

Voor velen is het vanzelfsprekend, maar leidingdetectie is van extreem hoog belang voor elke ondernemer. Een situatie schetst zich waarin ondernemers grond opkopen om hier vervolgens een huis te bouwen. Heel huiverig gaat de aannemer aan de slag en breekt bij het graven voor leidingen de bestaande leidingen. Blijkbaar loopt er een gasleiding van de productieplant van tegenover de straat. Deze industrie draait op de constante levering van gas en heeft dit dus nodig in z’n productieprocess. De productieplant verliest duizenden euro’s aan gemiste omzet als regelrecht gevolg en klaagt je aan voor het niet houden aan de regels van leiding- en kabeldetectie. Je kan je voorstellen dat deze rechtszaak ten gunste zal uitpakken voor de productieplant. 

Kabels eerder beschermen dan stukmaken

Wat voor gasleidingen geldt, geldt ook voor elektriciteits- en internetkabels. Al is de kans kleiner dat deze onder willekeurige stukken gronden lopen, het kan gevolgen voor klussers hebben. Stel dat je op het industrieterrein gaat graven en je snijdt door wat lijkt op een internetkabel. Net als de productieplant, veroorzaak je iets waardoor een bedrijf gedwongen wordt offline te zijn. Voor een productieplant is dit natuurlijk niet catastrofaal maar voor een bedrijf zoals een online marketing bureau, is dit wel catastrofaal. Kortom, door inefficiënte kabeldetectie maak je geen lokale vrienden.

Hoe dan wel

Voordat je begint met je bouwproject, start je met de ontwerpfase. Gedurende deze fase doe je bodemonderzoek om erachter te komen of er iets onder de grond loopt. Om grondig te controleren op leidingen en kabels, dien je eerst een KLIC melding aan te vragen. Dit moet minimaal 3 werkdagen voordat je begint met graven. Je ontvangt dan informatie over de graaflocatie met kabel- en leidinginformatie. Over het algemeen is het verstandiger om een expert erbij te roepen om je bodemonderzoek uit te laten voeren. Experts beschikken over geavanceerde technieken om snel maar zeker de leidingen en kabels te detecteren.