Heb je wel eens het doel voor ogen om te investeren in een vijver? Dat heeft zo’n beetje elk huishouden wel. Het creëren van je eigen oase is een behoorlijke klus, maar eens gedaan erg belonend. Maar je mag deze natuurlijk pas een oase noemen zodra je Oase producten gebruikt. Het hebben van Oase producten maakt het onderhouden van een vijver eenvoudig. Hierbij wat praktische stappen die genomen kunnen worden om je vijver tot leven te laten komen.
Weet wat en wie je nodig hebt
Het aanleggen van de vijver kan je zelf doen, maar het is aan te raden om hiervoor een professional in te schakelen. Deze heeft de ervaring en weet precies waar stapsgewijs op gelet moet worden. Het is ook van belang om de juiste tijd te kiezen om je vijver aan te leggen. Tijdens de winter zal het aanleggen van de vijver wat ingewikkeld zijn. Een Oase vijver is echt compleet met de producten van Oase.
Het gat graven en folie aanbrengen
Het proces begint uiteraard met het ontwerpen. In een ontwerp breng je in kaart hoe de vijver eruit zal gaan zien, welke afmetingen van toepassing zijn en hoe je verder te werk gaat om de vijver aan te leggen. In deze fase zorg je er ook voor dat er geen wortels in de grond zitten rondom de plek waar je de vijver wil aanleggen. Ook leg je een laagje wit zand neer zodra je klaar bent met graven. Dit laagje maak je vervolgens egaal en op deze manier heb je een extra beschermlaag voor de folie. Vijverfolie is bedoeld om het water te scheiden van grondwater. Zonder vijverfolie sijpelt al het water gewoon de grond in. Het extra laagje wit zand zorgt ervoor dat de druk die van een stijgend grondwaterpeil komt, meer verspreid wordt over de oppervlakte van de folie. Wanneer je dit niet doet en ook nog wortels in de grond achterlaat, dan heb je binnen een mum van tijd takken die door het folie groeien of folie dat omhoog getild wordt.
Vijverfilters en vijverpompen
Een vijver heeft sowieso een filter nodig, net als een gewoon zwembad. Samengevat, een vijverfilter reinigt het water in de vijver. Afhankelijk van de vuiligheid die in de vijver terecht komt, moet je soms of vaak het filter schoonmaken. In sommige gevallen moet deze zelfs compleet vervangen worden. Een vijverfilter gaat best gepaard met een vijverpomp.
Een pomp is noodzakelijk voor een vijver. Deze zorgt ervoor dat het water in de vijver goed circuleert. Zodoende is er altijd water van goede kwaliteit. Dit maakt het mogelijk om vissen erin te laten rondzwemmen. Ook is een vijverpomp ideaal om algen te bestrijden doordat het water langs het vijverfilter wordt gestuurd.
Puntjes op de i
Zodra je gegraven hebt, folie hebt aangebracht en je Oase producten gereed hebt, is het de hoogste tijd om de vijver te vullen met water. De vijver is na invulling van je eigen decoratie helemaal klaar. Maar het is aan te raden om de vijver even te laten inwerken. Ook voor het geval de folie wat schuift. Houd hier rekening mee voordat je grote decorstukken in de vijver brengt. Na ruim een week kan je starten met het afwerken van de vijver.