Een woning inrichten of misschien opnieuw inrichten is voor iedere interieurliefhebber een leuke klus. Toch kan het af en toe ook heel lastig zijn om te weten wat je nu eigenlijk echt in je interieur wilt. Je wordt overspoeld met ideeën, keuzes, inspiraties en producten. Hierdoor verlies je het overzicht uit het oog. Start daarom altijd met het maken van een interieurplan. Hoe je dit doet? Dat lees je in dit artikel.

Begin bij het begin

Start altijd met het in kaart brengen van jouw woonwensen. Wanneer je samenwoont kun je jullie woonwensen combineren. Dit kan al een pittige opdracht zijn wanneer jullie beide een verschillende smaak hebben. Breng jouw of jullie woonwensen in kaart, let hierbij op functionaliteit, indeling, noodzakelijke spullen en natuurlijk smaak.

Welke ruimte?

Voordat je de woonwensen in kaart gaat brengen is het belangrijk om te bedenken welke ruimte je (opnieuw) wilt gaan inrichten. Het is een groot verschil of je de woonkamer, slaapkamer of de badkamer wilt gaan aanpakken. Je moet je heel anders voorbereiden op de verbouwing van een badkamer als de inrichting van de woonkamer. Heb je helder welke ruimte je onder handen wilt gaan nemen? Dan kun je beginnen met het onderzoek. Wat is de functie van de ruimte? Wil je in de keuken bijvoorbeeld naast koken ook kunnen eten? En misschien ook nog eens televisie kunnen kijken? Teken je ideeën uit op een plattegrond. Door meteen een plattegrond te schetsen heb je een houvast voor verder in het traject.

Waarom moet er veranderen?

Wat mis je in het huidige interieur? Waarom moet de ruimte opnieuw ingericht worden? Wat vind je belangrijk in je nieuwe interieur? Mis je sfeer? Is het verouderd? Ben je toe aan iets nieuws? Is het onlogisch ingedeeld? Mis je in de keuken een ruime oven? Wil je een gezelligere ruimte creëren? Er zijn ontelbaar veel situaties te bedenken waarom je de ruimte moet veranderen. Schrijf dit op voor jezelf zodat je zeker weet dat de nieuwe situatie beter is.

Wat is je budget?

Natuurlijk kun je niet beginnen zonder dat je je budget helder hebt. Stel je budget vooraf vast zodat je je plan hier op aan kunt passen. Wanneer je het budget helder hebt voor jezelf kun je jezelf beperken in keuzes. Houd wel in gedachten dat een interieur een investering is, je moet je budget dus niet te beperkt houden.