Wanneer je een nieuwe garagedeur gaat kopen, kom je er al snel achter dat er enorm veel mogelijkheden zijn. Van verschillende modellen, materialen waaruit het deurblad is vervaardigd en keuze aan accessoires, zoals elektrische bediening en handgrepen. Daarom hebben we een checklist voor je samengesteld, waarin alle belangrijke onderdelen hebben opgenomen waarover je een keuze moet maken als je een garagedeur gaat aanschaffen. Doe er je voordeel mee!

Het gebruik van de garage

De tijd waarin de garage enkel werd gebruikt om de auto in te parkeren is al lang voorbij. Tegenwoordig worden garages ook als opslagplaats, werkplaats of als hobbyruimte gebruikt. Het is belangrijk om het gebruik van de garage af te stemmen op garagedeur die kiest.

Wanneer de garage als opslagplaats gebruikt, is het het beste om voor een deur te kiezen die tijdens het openen niet onder het plafond wordt gehangen, zodat je de ruimte in de garage optimaal kunnen benutten om spullen in op te slaan. Een voorbeeld van een dergelijke deur zijn roldeuren: https://www.garagedeurspecialist.nl/garage-roldeuren/.

Wil je een hobby beoefenen in je garage? Zorg dan in ieder geval dat je voor een geïsoleerd deurblad kiest, zodat het op de koudere dagen ook nog aangenaam is in de garage. Ben je van plan om de garage met name te gebruiken om de fietsen in te stallen? Dan is een garagedeur die je slechts deels hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan een goede keuze.

De uitstraling van de garagedeur

Wanneer je woning een landelijke uitstraling heeft, is het mooi om voor een garagedeur te kiezen die van hout is gemaakt. Voor een moderne woning past het beter om voor onderhoudsvrij materiaal te kiezen dat de garage en de woning in het geheel een strakke uitstraling heeft.

Elektrische bediening

Elektrisch bedienbare deuren voor garages zijn met name handig als je de garage als parkeerplaats voor je auto gebruikt. Je hoeft dan niet iedere keer uit te stappen om de deur te openen, omdat je de deur vanuit je auto met een handzender kunt bedienen. Dat is zeker bij slecht weer ideaal!

Wel of geen loopdeur

Wanneer er iedere dag meerdere gezinsleden de garage in en uit gaan, is het handig om voor een garagedeur met loopdeur te kiezen. Het praktische voordeel van een loopdeur, is dat je even snel de fiets kunt pakken zonder dat je de gehele garagedeur hoeft te openen.

Wel of geen glas in het deurblad

Garagedeuren met glazen ramen zie je niet zoveel, maar zeker als je van je garage een hobbyruimte maakt, is het prettig als er daglicht in de garage naar binnenkomt. Zorg ervoor dat de ramen geblindeerd zijn, omdat je op die manier voorkomt dat inbrekers naar binnen kunnen gluren om te kijken welke waardevolle spullen er in de garage staan.

De vergrendeling van de garagedeur

Met name de wat oudere garagedeuren zijn niet altijd voorzien van goede sloten. Daarom is het aan te raden om aan de garagedeur specialist te vragen of hij de deur op een dusdanige manier kan vergrendelen zodat hij aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen voldoet. Natuurlijk is het geen garantie dat inbrekers niet meer naar binnen kunnen komen, maar je maakt een inbraak in ieder geval een stuk lastiger.

Service

Het laatste punt dat we aan deze checklist willen toevoegen, heeft niet zozeer met de deur zelf te maken, maar met de service die je vanuit de leverancier krijgt. Wordt de garagedeur bijvoorbeeld gratis gemonteerd? Hoeveel jaar garantie krijg je (op de deur en op de montage)? Krijg je de eerste onderhoudsbeurt aan de garagedeur onderdelen gratis?

Kortom, kijk naast het soort garagedeur dat je wilt kopen ook naar de dienstverlening van de leveranciers. Op die manier krijg je een goed totaalplaatje van het product dat je koopt, maar weet je ook wat je kunt verwachten aan eventuele bijkomende kosten waarmee je in eerste instantie wellicht geen rekening had gehouden.