In Nederland zijn er meer dan 1,6 miljoen mensen met een lichamelijke beperking. Een lichamelijke beperking heeft op allerlei dagelijkse zaken betrekking, zoals ook het interieur en de inrichting van een woning. In dit artikel worden de zaken uitgelicht waar je op kan letten als je een woning wilt inrichten voor mindervalide bewoners. Met deze tips en tricks kan iedereen zich gemakkelijk door een woning bewegen en is er geen sprake van een beperking.

Een huis met meerdere verdiepingen

Het kan gebeuren dat een bewoner van een huis plotseling mindervalide wordt maar wel in het eigen huis wil blijven wonen. In het geval dat het huis meerdere verdiepingen heeft, kan een traplift de uitkomst zijn. Op deze manier kan alsnog gebruik worden gemaakt van alle verdiepingen. Bent u op zoek naar een nieuw huis voor iemand die gebruik maakt van een rolstoel, scootmobiel of rollator? Dan is advies om een gelijkvloerse woning uit te zoeken.

Toegankelijkheid tussen verschillende leefruimtes

Het is belangrijk dat de leefruimtes gemakkelijk te betreden zijn. Dit betekent dat doorgangen breed genoeg moeten zijn en drempels, aftredingen en trapjes verwijderd dienen te worden. Is het laatste niet makkelijk in omdat de leefruimtes echt verdeeld zijn over verschillende niveaus? Dan kan het handig zijn om treden aan de zijkant te voorzien van een lichtelijk schuin gedeelte met een leuning aan de zijkant. Belangrijk is dat de helling niet te stijl naar beneden loopt en de leuning op de juiste hoogte is toegevoegd, zodat rolstoel- scootmobiel en rollatorgebruikers hier ook gemakkelijk gebruik van kunnen maken.

Badkamer & keuken

De badkamer en keuken zijn de ruimtes die volledig aangepast kunnen worden op de wensen en behoeften van bewoners. Bij deze inrichtingen hoeven zeker geen concessies gemaakt te worden voor een optimaal woongenot. Een keuken kan op de gewenste hoogte worden ontworpen, zodat gebruik kan worden gemaakt van alle kastjes. Zo kan een ligbad voorzien worden van een schuifdeur, zodat er niet over een rand heen gestapt hoeft te worden en kan de wc juist verhoogd en de wasbakken verlaagd worden. Verder kunnen aan de muren handsteunen gemonteerd worden voor extra steun.

Stopcontacten op efficiënte plekken

Stopcontacten bevinden zich over het algemeen altijd laag aan een muur. Dit is niet altijd even handig voor mindervaliden. Dan kan het juist gewenst zijn om de stopcontacten hoger te plaatsen en op plekken waar genoeg ruimte is om bij te komen met een scootmobiel, rollator of rolstoel. Voor gebruikers van een scootmobiel is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een stopcontact en genoeg ruimte bij de voordeur van het huis is, zodat een opvouwbare scootmobiel hier kan opladen en bovendien niet in de weg staat. Vervolgens kan in huis een rollator of rolstoel gebruikt worden, omdat de wendbaarheid hiervan groter is en deze middelen daarom de voorkeur hebben voor binnenshuis gebruik.