De huidige badkamer is allang niet meer de natte ruimte die we dagelijks gebruiken om ons te wassen en de tanden te poetsen. Sommige badkamers zijn wellnessruimten met een whirlpool of een luxe groot bad. Regelmatig badderen heeft een gunstig effect op de gezondheid.

Badderen is van alle tijden.

Bekend is dat de romeinen het bad als ontspanning gebruikten, maar een bad nemen heeft meer positieve kanten. De therapeutische werking van regelmatig baden komt door de fysieke effecten. Een warm bad zorgt er voor dat bloedvaten zich openen en het verandert de lichaamstemperatuur. Een bad nemen is dus meer als het reinigen van het lichaam.

Een bad koelt het lichaam

Een ideaal bad heeft een temperatuur van zo’n 38 graden. Deze temperatuur zorgt ervoor dat het lichaam afkoelt. Het lijkt paradoxaal, maar een warm bad zorgt voor het openen van de bloedvaten. Hierdoor koelt een lichaam na het baden. Het zorgt in ieder geval voor een betere kwaliteit van de nachtrust. Tijdens het slapen heeft een lichaam een andere lichaamstemperatuur dan overdag.

Verbranden van calorieën

Uit onderzoek blijkt ook dat calorieën worden verbrand tijdens een warm bad. Regelmatig een bad nemen blijkt ontstekingsremmend te werken en de glucosewaarden in het bloed te verbeteren. Een langdurig heet bad zou vergelijkbaar zijn met een middelmatige inspanning. Zo wordt een bad nemen een sportieve activiteit.

Huiselijke inrichting

De meeste mensen gebruiken een bad als een rust moment. Een moment voor jezelf waarbij niets hoeft. Ook de inrichting van de badkamer is bepalend voor het relaxen. Het is natuurlijk prettig vertoeven in een mooie ruimte met een ruim bad, een aparte douche en een ruime wastafel. Badkamers worden ingericht met meubels om de huiselijkheid te benadrukken en te voorkomen dat het een steriele ruimte wordt. Met de juiste verlichting en accessoires wordt een badkamer een eigen plek.

Een badplank of badbrug is ideaal om de badspullen kwijt te kunnen. Ze zijn er ook met een tablet sleuf. Ideaal om even te genieten van een film of de digitale krant. Een badplank kan ook gebruikt worden als bad zitje. Ze zijn er ook met handgrepen waardoor je veilig in en uit het bad kan stappen.