Wanneer u een grote tuin hebt, kan dat best een flinke kluif zijn om in te richten. Wij van Habro Tuinen weten daar alles van, wij hebben immers een hoop ervaring met het ontwerpen en inrichten van zowel grote als kleine tuinen. Om u een beetje op weg te helpen, geven we in dit blog een paar tips voor het inrichten van een grote tuin.

Hebt u een grote tuin, maar hebt u geen idee hoe u deze in moet richten? Dan kunnen onderstaande tips u misschien een eind op weg helpen, maar als u liever een professional inschakelt, kan dat natuurlijk ook. Wij van Habro Tuinen hebben een hoop ervaring met het ontwerpen en aanleggen van tuinen en weten dan ook precies hoe we een grote tuin het beste in kunnen richten.

1. Zorg dat de tuin bij de omgeving past

Waar wij van Habro Tuinen altijd op letten bij het ontwerpen en aanleggen van een tuin, is dat de tuin bij de omgeving past. Door de tuin zo te ontwerpen dat deze bij de omgeving past, ontstaat rust en lijkt de tuin als het ware nog groter. Daarbij doet het de biodiversiteit goed door voor planten te kiezen die in de omgeving passen.

2. Ga voor gras

Gras is een heerlijk onderdeel in veel tuinen. Gras staat een stuk natuurlijker dan bestrating, waardoor uw tuin er veel meer als een tuin uit gaat zien dan wanneer u enkel bestrating aanlegt. Gras heeft daarbij een heerlijke geur, vooral wanneer u het maait. Wanneer u kinderen of dieren hebt, is gras haast onmisbaar, want zij kunnen hier heerlijk op spelen. Ook voor uzelf is een flink gazon erg fijn, zo kunt u hier ‘s zomers heerlijk op in de zon liggen.

3. Denk over een waterelement

Een waterelement is perfect voor in grote tuinen. Het kost weinig onderhoud en staat schitterend in veel tuinen. Daarbij zorgt een waterelement voor rust in de tuin. Wanneer u een klein fonteintje toevoegt, maakt dit een fijn, kabbelend geluid. Daarbij trekt water vogeltjes en bestuivende insecten aan, zoals vlinders.

Wilt u wel graag een vijver, maar zou u ook graag iets hebben om in de zomer in af te kunnen koelen? Dan kunt u bijvoorbeeld voor een zwemvijver kiezen. 

4. Bomen kunnen perfect in een grote tuin

In een kleine tuin neemt een boom al snel veel ruimte in beslag, maar in een grote tuin is er meer dan genoeg plek voor een boom. Een boom in de tuin heeft behoorlijk wat voordelen, zo trekt ook een boom weer vogels naar de tuin. Verder zorgt een boom voor wat verkoelende schaduw op een hete zomerdag.

5. Ga voor meerdere zithoeken

In een tuin hoort een zithoek, zodat u optimaal van uw tuin kunt genieten. Als u een grote tuin hebt, kunt u voor meerdere zithoeken kiezen. Door zithoeken tactisch op verschillende locaties in de tuin te plaatsen, kunt u op warme dagen altijd op een plekje in de schaduw zitten en op wat koelere dagen juist lekker in de zon zitten. 

6. Leg slimme paden aan

Om uzelf door uw grote tuin te banen, zijn een aantal paden natuurlijk handig. Het is dan verstandig om goed na te denken over waar u deze paden aanlegt en hoe u deze over uw tuin verdeeld. Deze paden leiden dan bijvoorbeeld naar de zithoeken in uw tuin, of naar verschillende perkjes. Door de paden goed te verdelen, kunt u toch uw hele tuin bereiken, zonder dat u door de perken zelf moet lopen.

Hulp nodig met uw tuin?

Hebt u hulp nodig met het aanleggen van uw tuin, of kost het voor u te veel werk om de tuin te onderhouden? Dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met Habro Tuinen. Wij helpen u graag met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van uw tuin.