Wil je deze zomer een heerlijk grasperk in de tuin? Om je kinderen de mogelijkheid te geven om te spelen of om je bestaande bloemen en planten aan te vullen. Een grasveldje ziet er steeds mooi strak uit. Hoe pak je dit aan? Kies je om gras te zaaien of leg je onmiddellijk graszoden? Wanneer je zaait, is dit goedkoper, maar het voordeel van graszoden is dan weer dat je direct resultaat hebt. Graszoden bieden je direct een mooi strak gazon om onmiddellijk plezier aan te beleven. Wanneer je gras zaait, duurt het enkele maanden vooraleer je je grasperk echt kunt gaan gebruiken.

Beste periode om graszoden te leggen
Alleen bij vriesweer is het niet verstandig om graszoden leggen, anders kan het eigenlijk het hele jaar door. Wanneer je echter zelf gras zaait, ben je gebonden aan lente of herfst. Als we kijken naar de temperatuur in combinatie met wanneer je het beste graszoden kunt leggen is dit bij zo’n 15 graden. Dan slaat het gras direct aan en gaat het onmiddellijk groeien. De beste maanden voor graszoden zijn dus april/mei en augustus/september. Wil je de ideale omstandigheden, ga dan in je tuin aan de slag met graszoden tussen de maand april en de maand september.

Wanneer het gunstigst?
Heb je beslist om graszoden te leggen in de maand mei? Dit kan ook in september, maar mei is uiteraard een meer gunstige keuze, want dan kan je onmiddellijk tijdens de lente en zomer genieten van je recent aangelegde grasperk.

Siergazon of speelgazon

Bij graszoden heb je de keuze tussen siergazon en speelgazon. Heb je kinderen en/of dieren in huis, dan is de keuze snel gemaakt: speelgazon natuurlijk. Een siergazon – het woord zegt het zelf – is een gazon als versiering, om te bekijken. Het is geen goed idee om dit soort gras intensief te betreden.

Het bewerken van de ondergrond

Eén van de meest essentiële zaken voordat de graszoden op de ondergrond worden geplaatst, is het bewerken van de aarde. Die moet helemaal vrij van onkruid zijn en mooi egaal worden gemaakt. De aarde moet zo waterpas en vlak mogelijk zijn. Je verwijdert best alle stenen en maakt grote brokken aarde fijn. Voorzie de grond van prima tuinaarde. Zo bevorder je het aanslaan en het groeien van het gras. Bij klei- of leemondergrond moet je zorgen voor goede afwatering.

Het leggen van de zoden
Het leggen van de graszoden vergt wel wat werk. Zorg ervoor dat de graszoden na levering snel ter plaatse uitgerold worden. Laat ze zeker nooit uitdrogen. Leg ze mooi strak naast elkaar. Laat ze verspringen voor het mooiste resultaat. Je kan een broodmes gebruiken om ze juist in vorm te snijden. Of een speciale graszodensnijder die in de handel beschikbaar is. Rol de zoden goed aan en strooi potgrond in naden en kieren. Daarna moet je ze enorm veel water geven tot ze volledig verzadigd zijn. En dan geduld oefenen: het duurt 2 à 3 weken tot ze volledig vastgegroeid zijn. Je kan dit controleren door een graszode bij een hoek even op te tillen. Besproei de zoden minimum één maal per dag en bij heet weer meerdere keren. Een eerste keer voorzichtig maaien kan na 5 weken. Voor het juiste tijdstip van bemesting bekijk je een onderhoudskalender. Alles volgens het boekje gedaan? Dan zal je jaren plezier beleven aan je gazon!