Aluminium: het is een materiaal dat erg populair geworden is voor het produceren en ontwerpen van allerhande sets voor de tuin. Het aanbod tuinsets dat je in tuinzaken over het hele land ziet bestaat dan ook steeds meer uit aluminium. Aluminium wordt zelden als uniek materiaal gebruikt: meestal komt het voor gecombineerd met ander materiaal. Zo zie je bijvoorbeeld vaak dat het kader van een tafel of stoel voor de tuin gemaakt is uit aluminium en dat de zitting zelf van de stoel of het blad van de tafel dan weer bestaat uit hout of kunststof.

Pluspunten van aluminium
Aluminium heeft één supervoordeel: het is een heel licht materiaal dat toch enorm sterk blijft. Door deze kenmerken wordt aluminium beschouwd als het ideale materiaal om te gebruiken in sets voor de tuin. Door zijn lichte gewicht kan je een tuinset in aluminium heel makkelijk opbergen en erg eenvoudig verplaatsen indien je dit nodig vindt. Aluminium heeft als bijkomend voordeel dat het praktisch geen onderhoud vergt. Het is ook heel erg geschikt voor toepassingen buitenshuis. Het enige wat je hoeft te doen is het materiaal beschermen tegen te veel vocht.

Aluminium gecombineerd met materialen van synthetische oorsprong
Vandaag de dag is aluminium niet meer voor de happy few: op de markt zijn heel wat meubelen uit aluminium beschikbaar die steeds goedkoper geworden zijn. Aluminium is een metaal dat erg makkelijk om te vormen en buigbaar is. Dit is een enorm voordeel, want op die manier zijn bijna alle ontwerpen mogelijk. Metaal heeft wel als nadeel dat er na een zekere tijd roest kan ontstaan of dat het gaat verkleuren door weersomstandigheden. Daarom voorziet de fabrikant vaak de tuinmeubelen uit metaal van een laag verf of lak en dit om te voorkomen dat er oxidatie optreedt. Aluminium wordt veelvuldig gebruikt doordat het een licht en sterk materiaal is, maar ook omdat het eigenlijk niet kan gaan doorroesten. En wanneer je vergelijkt met gietijzer, dan hebben aluminium meubelen het voordeel dat je ze makkelijk kunt verplaatsen en kunt stapelen. Vandaar dat ze erg gegeerd zijn voor gebruik op terrassen in de horeca.

Tegenwoordig is het erg in om aluminium te gebruiken in combinatie met een ander materiaal. Het onderstel van een tuinstoel bestaat vaak uit aluminium, terwijl de zitting gemaakt is uit wicker, textileen of canvas. Wicker lijkt op rotan: het is een soort kunststof die gevlochten is. Textileen wordt steeds vaker gebruikt voor zittingen: het is een synthetisch gaas. Bovenstaande materialen hebben als voordeel dat ze bestand zijn tegen alle soorten weersomstandigheden en erg duurzaam en lange tijd buigzaam zijn. Je kunt er dus gerust intensief en veel gebruik van maken. Bij een zitting uit textileen heb je bovendien geen kussen nodig: textileen is buigzaam en wordt niet warm door de zon, waardoor het erg comfortabel aanvoelt. Bij tuintafels zie je vaak dat de poten uit aluminium zijn en het tafelblad dan weer in kunststof of hout.

Bron: www.latour-lith.nl