Waar moet je op letten als je spreekt over de tuintrends van 2018?

Allereerst is het misschien raar om over tuintrends te praten en dan ook nog met een jaartal. Het lijkt zo of je ieder jaar je hele tuin op de schop moet nemen om weer mee te kunnen doen.Niets is minder waar. Doe wat je wilt, maar het is altijd leuk om te lezen of te kijken wat de tuintrends van 2018 zijn.
Globaal zijn er 4 categorieën aan te geven voor je tuin dit jaar.

 • de binnen/buiten tuin:
  In deze tuin loopt de indeling van je huis over in de indeling van de tuin. Dit kan zijn qua gebruikte materialen of qua sfeer. Grote tuindeuren of een pui versterken dit gevoel van eenheid en ruimte.
 • de groente/fruit tuin:
  In deze tuin wordt er veel waarde gehecht aan het zelf kweken van groente en fruit. Dit kan zijn uit ideologisch standpunt, maar ook om aan kinderen te laten zien hoe alles groeit. Ook spelen de financiën hierbij soms een rol, hoewel je hier niet al te veel besparingen van moet verwachten. Ook een moestuin, klein of groot, kost geld!
 • de thematuin:
  Veel mensen doen in de vakantie nieuwe ideeen op om die in hun tuinen te verwerken. Men ziet mooie planten en wil deze ook zelf! Denk hierbij wel aan de weersomstandigheden waarin zo’n plant moet groeien. Door een bepaalde sfeer in je tuin te creeeren die je doet terugdenken aan die leuke vakantie, verhoog je je tuinplezier.
 • De natuurlijke tuin:
  Mensen die kiezen voor deze stijl willen wel de lusten, het plezier van hun tuin, maar zo min mogelijk lasten. Deze mensen kiezen ervoor om planten en struiken zo mogelijk spontaan te laten groeien, veel groen en alles zeker niet te strak. In deze tuinen zie je veel gebruik van oud hout en ook een vijver of grote schaal met water en planten ontbreekt vaak niet.

Conclusie: kijk wat haalbaar is, qua prijs en qua eigenschappen van planten of struiken.
Wil of kun je veel of weinig tijd aan het onderhoud besteden? Doe je eigen ding en laat je niet leiden door een trend, maar kijk wat je gebruiken kunt uit een trend en pas die toe op je eigen mogelijkheden.