Houten vloeren hebben een mooie uitstraling, gaan lang mee, zijn hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Er worden verschillende houtsoorten uit de hele wereld aangeboden. De keuze is enorm. Voor elke woonruimte is een geschikte vloer te vinden. 
Een onbehandelde vloer kan met lak of olie worden behandeld. Bedenk dat een laklaag sterker is dan een olielaag en dat je parket schuren een tijdrovende bezigheid kan zijn. Lak is weer onderhoudsvriendelijker dan olie. 

Doorleefde schoonheid

In de loop der jaren wordt een houten vloer door krassen, deukjes en verkleuringen, alleen maar mooier. Mocht je je toch hieraan storen dan vind je op internet een keur aan onderhoudsproducten. Het is raadzaam om na verloop van tijd een grondige onderhoudsbeurt uit te (laten)voeren. 

Geef je houten vloer kleur!

Helemaal hip is het verven of beitsen van je vloer in een trendy kleur.
Geef je vloer een tweede leven en een nieuwe look! Meestal moet je eerst de houten vloer schuren. Gebruik je krijtverf, dan volstaat het goed ontvetten van de vloer. Daarna moet je nog een extra beschermlaag over de krijtverf aanbrengen. Wedden dat je van het eindresultaat hou(d)t?

Welke kant gaat het op?

Als je een nieuwe vloer moet (laten) leggen, kan dat horizontaal, verticaal of diagonaal. Leg voor een stoere vloer de planken in wild verband. 
Behalve met de legrichting kan er nog met planken en panelen worden gevarieerd. Bij een visgraatvloer worden houten plankjes op de ondervloer gelijmd en genageld. Een Hongaarse punt lijkt op een visgraatvloer, alleen verschilt het legmotief. De plankjes zijn kleiner waardoor de vloer rustiger oogt. 
Mozaiëkparket bestaat uit plankjes van 6 mm tot 10 mm dikte. Bij kopsparket zie je de jaarringen (het hout is dwars op de nerf doorgezaagd). Versailles is een paneel van vlechtwerk met een rand eromheen.