Wie kijkt naar de mogelijkheden om 3D prints te maken, ziet dat filament in veel vormen te krijgen is. De mogelijkheden worden ruimer en ruimer op dit gebied. Het is daardoor ook essentieel om de verschillen te onderscheiden. Zo is het juiste bouwmateriaal voor de prints te vinden. Het is namelijk zo dat er steeds meer naar andere stoffen wordt gekeken om te kunnen printen. Dit geeft de gebruiker van de 3D printer dus ook de mogelijkheid om de perfect uitwerking van een ontwerp te realiseren. Daarvoor is wel de juiste kennis over de verschillende soorten filament nodig.

Inzicht in de soorten

Filament is er in heel veel vormen. De hoeveelheid mogelijkheden is ruimer dan ooit. Daarnaast worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt. Dat komt mede ook doordat er nog altijd op nieuwe en innovatieve manieren naar het 3D printen wordt gekeken. Daar is vooral door de gebruikers van de printers optimaal van te profiteren. Wie het optimale materiaal vindt, kan het perfecte ontwerp realiseren. Waarbij dan ook nog naar het doel kan worden gekeken. Voor een prototype is een ander materiaal beschikbaar dan voor een eindproduct. Dit geeft je dus als 3D ontwerper ook veel meer mogelijkheden.

Het juiste materiaal kiezen

Wie het meeste uit de printer wil halen, moet eerst op zoek naar het beste soort filament. Het is dan belangrijk om de verschillende kenmerken goed te kunnen scheiden van elkaar. Op die manier is veel gerichter te zorgen dat de juiste soort te vinden is. Het is wel heel fijn om er zeker van te zijn dat je de beste materialen gebruikt om jouw doelen te bereiken. Dat is ook nog eens per ontwerp verschillende. De juiste printer kan ook met verschillende soorten filament werken. Of dit nu plastic, hout of een ander materiaal is.

Meer dan alleen materiaalkeuze

Het is wel goed om te beseffen dat niet alleen het soort filament invloed heeft op het resultaat. Het zit bijvoorbeeld niet alleen in de stoffen die gebruikt worden. Ook de diameter kan een rol spelen in het bereiken van het doel. Het is daarnaast zo dat het ook belangrijk is dat de 3D printer flexibel in te zetten moet zijn. Hoe dichter dit komt bij de plannen die jij hebt, hoe beter dit ook is. Het is belangrijk om al dit soort zaken goed mee te wegen in de keuze. Zo is meer te bereiken met de printer.

Filament kopen? – www.filamenten3d.nl/