Een nieuwe woning is natuurlijk geweldig. Je eigen plekje die je volledig naar jouw eigen smaak in kunt richten. Naast meubels die je wellicht al had, kun je weer wat nieuwe dingen aanschaffen en oude spullen weg doen. Je kunt weer met een frisse start beginnen. Wanneer alles in de nieuwe woning is geplaatst, wil je gewoon optimaal genieten van het nieuwe stekje. Probeer daarom je woning en de daarbij horende inboedel goed te verzekeren om jezelf onnodige stress te besparen.

Waarom zou je verzekeren?

Het verzekeren van je woning en de daarbij horende spullen, beschermt je tegen schade of diefstal. De kans dat dit jouw woning overkomt is natuurlijk klein, maar het kan nooit uitgesloten worden. Bovendien als je een dure vaas gekocht hebt en deze valt per ongeluk om, dan zou je wellicht nog iets uit de verzekering kunnen halen. Het kan je in die zin enige rust geven waardoor je optimaal van je woning kunt gaan genieten.

Welke verzekering sluit je dan af?

Over het algemeen sluiten mensen een opstalverzekering af om hun woning te verzekeren tegen schade. Deze verzekering is vaak opgesplitst in een basisdekking en extra dekkingen. Bij een basisdekking ben je verzekerd voor de meest voorkomende schade. Hieronder wordt vaak verstaan, een brand in de keuken, een boom die op het huis terecht komt etc. Schade die je zelf per ongeluk aan je huis aanbrengt zit hier niet altijd bij inbegrepen. Hiervoor dien je soms een allrisk verzekering af te sluiten. Indien er dan een dure vaas per ongeluk valt, ben je verzekert. Bovendien is schade aan de ruiten, glazen deuren, glazen koepels ook niet direct verzekert. Hiervoor dien je soms een extra glas verzekering af te sluiten. Toch zijn niet al je spullen verzekert bij een opstalverzekering. Hiervoor dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Ook hier is vaak weer onderscheid te maken tussen een basis dekking en een allrisk dekking. De basisdekking verzekert je tegen schade aan je meubels door bijvoorbeeld storm of brand en dekt een inbraak. Bij de allrisk zit zelf schade ook inbegrepen.

Verzekeraars vergelijken

Dit zijn natuurlijk heel wat verzekeringen voor een woning. Het overzicht kun je snel kwijtraken. Naast deze verzekeringen heb je een kostbaarhedenverzekering die echte kostbare spullen extra goed verzekerd, zoals bijvoorbeeld een duur horloge. Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat je belangrijk vindt en op basis daarvan verzekeringen afsluit. Daarnaast is het verstandig om enkele verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je het definitief maakt. Doe wat onderzoek en maak voor jezelf een top 3. Lees vervolgens voor elke verzekeraar goed door wat er gedekt is en wat niet en wat de premie prijs ongeveer bedraagt. Op basis hiervan kun je aan afweging maken en voor een bepaalde verzekeraar kiezen. Na het afgesloten te hebben kan het ontspannen wonen beginnen!