We slapen gemiddeld 32 jaar van ons leven. Je brengt dus heel wat uurtjes door in je bed, daarom is het belangrijk dat dit bed lekker ligt en goed bij jou past. Een belangrijk onderdeel van een goede slaapplek, is een geschikt matras, maar waar moet je op letten als je een matras gaat aanschaffen? Wij geven je wat tips in dit artikel. 

Lengte van het matras

De meest verkochte maat van matrassen bij Una Matras is twee meter, dit is dan ook vaak de beste optie. Twijfel je of deze lengte ook voor jou goed is? Dan wordt er vaak geadviseerd om twintig tot 25 centimeter bij jouw lichaamslengte op te tellen. Deze lengte zou voor jou de ideale lengte zijn voor een matras. 

Matras dat past bij jouw gewicht en postuur

Naast je lengte is het ook belangrijk dat het matras past bij de bouw van je lichaam. Om de juiste breedte voor het matras te bepalen, is het goed om eens te kijken naar jouw postuur. Bij een normaal postuur is de standaardbreedte van 90 centimeter voldoende. Ben je wat breder gebouwd? Dan kan een matras met een breedte van 100 centimeter voor jou veel fijner zijn, omdat het meer ruimte biedt. Daarnaast is het ook slim om een matras te vinden dat past bij jouw gewicht. Weeg je minder dan tachtig kilo? Dan kun je het beste een zacht matras kiezen. Weeg je meer dan tachtig kilo? Ga dan voor een iets hardere variant. 

Allergieën 

Vooral wanneer je last hebt van allergieën is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waar een matras van is gemaakt. Er zijn speciale anti-allergene matrassen gemaakt voor mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Als je van jezelf weet dat je een allergische reactie krijgt van bepaalde materialen, is het zeker de moeite waard om zo’n speciaal matras aan te schaffen.

Budget

De prijzen van matrassen lopen behoorlijk uit elkaar. In de meeste gevallen zal een duurder matras langer meegaan, omdat het van betere kwaliteit is. De levensduur van een matras hangt vooral af van het materiaal waar het van gemaakt is. Matrassen van polyether gaan maar vier tot zes jaar mee, terwijl een matras van koudschuim tot wel vijftien jaar mee zal gaan. Vergelijk de prijzen van matrassen dus op basis van materiaal, om een goede afweging te maken van prijs-kwaliteitverhouding.