Het zal veel mensen bekend in de oren klinken: je hebt last van kalkaanslag in huis! Erg vervelend natuurlijk en je wilt hier graag zo snel mogelijk vanaf. Er zijn verschillende middeltjes op de markt waarmee je kalkaanslag kunt verwijderen. Nog beter is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. In dit artikel geven we je tips hoe je dit het beste kunt doen.

Wat is kalkaanslag precies en hoe ontstaat het?

Kalkaanslag wordt veroorzaakt doordat er kalkdeeltjes in het leidingwater zitten. De chemische samenstelling van kalk is Ca2+(aq) + 2 HCO3-(aq) CaCO3(s) + H2O(l) + CO2(aq). Mocht je dit niet direct kunnen lezen, dan hierbij een uitleg.

Kalkaanslag ontstaat wanneer water verwarmd of gekookt wordt. Kalk is in water aanwezig in de vorm van oplosbare calciumwaterstofcarbonaat. Wanneer water verwarmd wordt, komt er kooldioxide vrij uit het water. Deze stof wordt door de verhitting omgezet naar calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat in combinatie met magnesiumionen vormt samen de aanslag die we allemaal kennen: kalkaanslag. Zonder speciale maatregelen kun je dit eigenlijk niet voorkomen. Soft Water Systems biedt verschillende oplossingen voor hard water.

Wat kun je zelf doen tegen kalkaanslag?

Wanneer je eenmaal kalkaanslag hebt geconstateerd kun je natuurlijk aan de slag met verschillende antikalkmiddelen. Er zijn heel veel verschillende soorten middelen om kalk mee te verwijderen maar dan is het leed eigenlijk al geschied. Bovendien zal zich kalkaanslag blijven vormen, tenzij je hier zelf stappen tegen onderneemt. Een waterontharder kan dan uitkomst bieden. 

Andere veel voorkomende problemen met leidingwater

Een ander vaak voorkomend probleem bij leidingwater is dat de druk soms weg kan vallen. Dat betekent dat de waterdruk te laag is. Hiervoor kun je een drukverhoger laten installeren. Een lekkage komt ook regelmatig voor. De beste oplossing hiervoor is nog altijd een loodgieter inschakelen. Hij of zij kan jou snel helpen om jouw lekkage-probleem op te lossen.

Wat doet een waterontharder?

Deze zorgt ervoor dat het water gefilterd wordt voordat het uit de kraan komt. Hierdoor worden kalk en magnesium door middel van een cilinder met kunstharsbolletjes verwijderd. De harsbolletjes bevinden zich in de cilinder (ook wel ionenwisselaar genoemd) en filteren de kalkdeeltjes uit het water. Hierdoor is je water zachter en ervaar je de voordelen van geen kalkaanslag op apparaten en een zachtere huid. Zijn de harsbolletjes na een aantal dagen verzadigd, dan reinigt de waterontharder zichzelf automatisch. Hier heeft je dus geen omkijken naar. Al met al is een waterontharder daarom een investering waar je nog vele jaren plezier van gaat hebben.