Vrijwel iedere woning beschikt over een kruipruimte! Bij woningen zonder kruipruimte is deze in het verleden afgedicht, om zo voor een betere isolatie in huis te zorgen. De kruipruimte wordt onder meer gebruikt als opslagplek voor dakpannen, om het leidingwerk te controleren op lekkages, om de hoofdkraan af te sluiten, enzovoorts. Wanneer de kruipruimte niet diep genoeg is, kan een kruipruimte uitgraven het overwegen waard zijn. Voor het uitdiepen van deze ruimte maakt men doorgaans gebruik van een zuigwagen. Dit artikel vertelt je meer over de werking van zo’n zuigwagen. 

Werking van een zuigwagen

Vanuit de zuigwagen wordt er een lange slang richting de ingang van de kruipruimte van je woning gelegd. Vaak bevindt de ingang van zo’n kruipruimte zich bij de voordeur. De slang zuigt het zand in de kruipruimte op, om deze uit te kunnen diepen. Mochten er leidingen en bijvoorbeeld rioleringen door de kruipruimte onder je woning lopen, dan kun je de zuigwagen verzoeken deze vrij te zuigen. Zo hoef je dit zelf niet meer te doen! Het voordeel van een zuigwagen is niet alleen dat het zand snel en gemakkelijk wordt opgezogen. Ook heb je geen omkijken naar het afvoeren van het vuil in de kruipruimte. 

Er zijn verschillende professionele partijen, die een kruipruimte voor je kunnen uitdiepen. Zoek op internet eens naar een specialist bij jou in de buurt! 

Kosten voor het uitdiepen van de kruipruimte

De kosten voor het uitdiepen van een kruipruimte zijn afhankelijk van de hoeveelheid vuil in deze ruimte. Bij de meeste kruipruimtes wordt tussen de 40 en 80 centimeter zand verwijderd bij het uitdiepen hiervan. Vaak beginnen de kosten voor het uitdiepen van de kruipruimte bij circa 1.600 euro. Vraag een offerte op bij een specialist in jouw omgeving, om een indicatie te krijgen van de exacte kosten voor deze klus. 

Tip: na het uitdiepen van de kruipruimte kun je isolerend materiaal aanbrengen onder de vloer. Op deze manier stroomt er minder warme lucht de woning uit. Meer weten over de mogelijkheden van de kruipruimte uitgraven? Vraag gerust bij Kooiker Zuigtechniek naar de mogelijkheden.